Menu Zoek

Makkelijk scrollen op websites

scrollen-pc-tblet

Scrol met de schuifbalk, het scrolwiel, het toetsenbord of met de vinger door een webpagina. Wat is de prettigste manier?

Vaak zien we niet alle informatie van een internetpagina tegelijkertijd op het scherm. De site bevat daarvoor te veel informatie. Wie alle informatie wil zien, moet naar beneden scrollen. Dat kan op de pc op verschillende manieren: via de schuifbalk, met het scrolwiel van de muis, via een touchpad en met het toetsenbord. Op apparaten met een aanraakscherm, zoals een smartphone, scrolt de gebruiker met de vinger.

Als een pagina meer informatie bevat dan u op het scherm ziet, verschijnt rechts in het internetvenster een schuifbalk. Beweeg deze schuifbalk om de rest van de pagina te zien.

 • Ga rechts in het venster met de muisaanwijzer over de schuifbalk.
 • Klik op de schuifbalk, houd de muisknop ingedrukt en beweeg de muisaanwijzer naar beneden of boven.

De webpagina beweegt mee in de juiste richting.

Veel computermuizen hebben een scrolwiel. Tussen de linker- en rechtermuisknop zit dan een klein wieltje. Draai met de wijsvinger aan het wiel en verplaats een webpagina zo naar boven of beneden.

Op het toetsenbord zitten pijltoetsen. Hiermee kunt u scrollen. Druk op de toets met een pijl naar beneden om naar beneden te scrollen. Gebruik de toets met de pijl naar boven om weer naar boven te scrollen.

Laptops hebben vaak een touchpad (ook wel trackpad genoemd). Het is een aanraakgevoelig vlakje waarmee de gebruiker de muisaanwijzer kan besturen. Scrollen met het touchpad kan ook.

 • Leg twee vingers op het touchpad.
 • Beweeg de twee vingers omhoog om naar beneden te scrollen.
 • Beweeg de twee vingers omlaag om omhoog te scrollen.

Er zijn ook apparaten met een aanraakscherm. Denk aan smartphones, tablets en sommige laptops. Scrollen kan op deze apparaten gewoon met de vinger.

 • Houd een vinger op het scherm.
 • Veeg de vinger naar boven om naar beneden te scrollen.
 • Veeg de vinger naar onderen om omhoog te scrollen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.