U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel

Smartphone kopen

Artikel

Een smartphone is een dure aankoop. Sta stil bij de mogelijkheden van nieuwe en tweedehands smartphones, voordat u naar de winkel snelt. 

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (2 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 6 dec 2023

Slimme apparaten

Bijna alle verkochte mobiele telefoons zijn tegenwoordig smartphones. Dat zijn telefoons die meer kunnen dan alleen bellen en sms'en. Met de slimme apparaten kunt u ook internetten, e-mailen, sociale media gebruiken, spelletjes spelen en fotograferen. Aan al deze mogelijkheden hangt ook een prijskaartje. Vooral de luxe telefoons van onder andere Apple en Samsung zijn prijzig.

Keuzes

Bij het kopen van een smartphone komt veel kijken. Welk besturingssysteem   besturingssysteem Een systeem dat een apparaat zoals computer, tablet of smartphone bestuurt. Een besturingssysteem is noodzakelijk om met softwareprogramma's te kunnen werken, maar ook met hardware die is aangesloten, zoals een muis. Voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows, Linux, Android, MacOS, en iOS. Een besturingssysteem wordt ook wel een 'OS' genoemd, een afkorting van het Engelse 'Operating System'. en merk wilt u? Welke specificaties moet de telefoon hebben? Hebt u al een prepaid-simkaart  simkaart Een simkaart is een kaartje met een chip. Met deze kaart in de mobiele telefoon of tablet is het mogelijk om te bellen en/of internetten.
Er zijn verschillende formaten sim-kaarten. In de meeste telefoons wordt de nano-sim gebruikt. Dit is het kleinste formaat. Een nieuwe simkaart is te verkrijgen bij uw telefoon-provider.
of abonnement en wilt u deze houden? Een hoop keuzes. Maar als u weet welke smartphone u wilt, bent u er nog niet. Want ook bij het aanschaffen van de telefoon staat u weer voor een keuze. Koopt u de telefoon los, in combinatie met een abonnement, refurbished of tweedehands? We bespreken de mogelijkheden.

Losse telefoon

Smartphones kun je los kopen bij winkels zoals Media Markt en Phone House. Vanaf 150 euro koopt u een redelijk instapmodel. De luxere telefoons, zoals de iPhone en Samsung Galaxy S, kosten honderden euro's. Als u bijvoorbeeld al een prepaid-simkaart of een abonnement hebt en wilt overstappen op nieuwe telefoon, kunt u een los toestel kopen. Het is prijzig om in één keer een nieuw toestel te kopen. Maar u bent qua provider en abonnement wel flexibeler.

Telefoon bij abonnement

Het is ook mogelijk om een abonnement met telefoon af te sluiten voor een of twee jaar. Het abonnement zorgt ervoor dat u kunt bellen, sms'en en internetten. Daarbij kiest u een telefoon. Deze betaalt u via de abonnementskosten langzaam af. Dit is dus eigenlijk een soort lening voor de telefoon. Afhankelijk van de kosten van de telefoon en het abonnement, berekent de provider een maandbedrag. In sommige gevallen moet (of mag) u ook een eenmalige bijdrage voor de telefoon betalen. De meeste providers , provider Andere benaming voor internetaanbieder of telefoonmaatschappij. zoals KPN en T-Mobile, bieden deze optie. Dit kan handig zijn. Wanneer een 'telefoonlening' namelijk meer dan 250 euro is, wordt deze in het BKR-register geregistreerd.

Telefoon bij prepaid

In tegenstelling tot een abonnement betaalt u bij prepaid   prepaid Engels voor 'vooraf betaald'. Prepaid is een betaalmethode voor het gebruik van een mobiele telefoon. Je koopt een tegoed dat kan worden besteed aan bellen, SMS-en en internetgebruik. Is het tegoed op, dan kun je niet meer bellen (behalve met 112) en moet er tegoed bijgekocht worden. Gebeld worden kan dan overigens nog wel.
geen maandelijks bedrag. U koopt een opwaardeerkaart om te bellen, sms'en en internetten. Als uw tegoed op is, schaft u weer een nieuw tegoed aan. Als u een prepaid-simkaart koopt, kan dit bij veel providers ook in combinatie met een telefoon. Over het algemeen gaat het om simpele smartphones. U moet dan goed bekijken of de telefoon wel alle gewenste mogelijkheden biedt.

Refurbished

Wilt u een luxer model smartphone zonder abonnement? Dan is een refurbished smartphone een oplossing. Het gaat hier om gebruikte telefoons die teruggebracht zijn naar de leverancier. Deze controleert de smartphone en repareert eventuele gebreken. Als de telefoon goed functioneert en er als nieuw uitziet, gaat de smartphone weer de verkoop in. Vaak voor tientallen tot honderden euro's goedkoper dan de originele prijs. Daarnaast zit er net als bij nieuwe telefoons, garantie op de smartphone.

Tweedehands

Tot slot kunt u ook een tweedehands telefoon kopen. Dit is wel de meest risicovolle keuze. Vaak hebben tweedehands smartphones toch beschadigingen en kunnen ze soms verborgen gebreken hebben. Hierbij hebt u geen garantie meer om op terug te vallen. Ook moet u oppassen voor internetcriminelen als u bijvoorbeeld via Marktplaats een telefoon koopt. Maar een smartphone overnemen van een bekende is natuurlijk een goede optie. Er zijn bijna altijd wel vrienden of familie die een telefoon willen verkopen omdat ze zelf een nieuw model willen.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven