Menu Zoek

Snelle toegang tot veelgebruikte bestanden in Windows

bestand-vastmaken-thumb

Zijn er bepaalde Word-bestanden die u vaak opent? Of een Excel-bestand dat u regelmatig aanvult? Zorg dat belangrijke bestanden meteen klaarstaan als u het bijbehorende programma opent.

Een bestand dat u regelmatig opent, kunt u natuurlijk op het Bureaublad zetten. Maar dat is niet de enige manier om het snel te openen. Hebt u een bestand graag bij de hand, maar wilt u niet dat uw Bureaublad vol komt te staan? ‘Pin’ het bestand dan aan het bijbehorende programma.

Pinnen is eigenlijk het vastzetten van een bepaald bestand op een vaste plek. Het bijbehorende icoontje is een punaise. Zo kunt u bijvoorbeeld zorgen dat als Word opstart, vastgezette bestanden direct verschijnen. Van daaruit kunt u ze snel openen. Maar u kunt ze ook aan de Taakbalk pinnen. Handig dus voor documenten die u regelmatig nodig hebt.

Het vastzetten van een bestand gaat zo in Word:

 • Open het bestand dat u wilt pinnen.
 • Klik in het Lint op Bestand. In het midden van de pagina ziet u nu allerlei recent geopende documenten.
 • Beweeg met uw muis naar het bestand dat u wilt pinnen.
 • Klik op de punaise die verschijnt achter de bestandsnaam.

Bestand vastzetten via Word

U hoeft nu niks meer te doen. Pin eventueel meer bestanden op dezelfde manier. Hebt u Excel-bestanden of PowerPoints die u wilt vastzetten? Dat werkt op dezelfde manier, alleen moet u dus Excel of PowerPoint openen.

Om het bestand nu snel te openen, start u Word (of Excel of PowerPoint) en klikt u op Vastgemaakt. Dit staat naast het kopje 'Recent'. Bij 'Vastgemaakt' staan al uw gepinde bestanden. Klik op het gewenste bestand om het te openen.

Een andere manier om snel toegang te krijgen is door het bestand te pinnen in de Taakbalk. Hiervoor moet het programma wel eerst zelf in de Taakbalk te vinden zijn. Lees hoe dat moet in het artikel ‘Programma op de Taakbalk zetten’.

In dit voorbeeld staat Word vastgemaakt aan de Taakbalk. Nu willen we ook een specifiek document vastmaken:

 • Klik met de rechtermuisknop op Word in de Taakbalk.
 • Houd de muisaanwijzer op het document dat u wilt pinnen. Dit kan alleen met recente documenten.
 • Klik op de punaise achter de bestandsnaam.

Bestand vastzetten via Taakbalk

De volgende keer dat u het bestand wilt openen, klikt u opnieuw met uw rechtermuisknop op Word in de Taakbalk. De vastgemaakte bestanden staan automatisch bovenaan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.