Menu Zoek

Speciale tekens typen op Mac

accenten-op-mac1

Typt u nog accenten en trema's met behulp van toetscombinaties? Zoeken naar de juiste combinatie voor de é, ü of í hoeft niet langer. De Mac schotelt u de mogelijkheid zelf voor.

U kent het wel. Zit u net lekker te typen, hebt u een letter met een accent of trema nodig. Lekker doortypen en door middel van de spellingcontrole het woord corrigeren kan, maar het is handiger het meteen goed te doen. In deze tip leest u hoe dat moet op een Mac met het besturingssysteem Mac OS X 10.10 Yosemite of hoger.

Gelukkig is het helemaal niet zo lastig de juiste letter te typen. Houd de letter waar het om gaat langer ingedrukt en in het venster dat verschijnt ziet u welk cijfer bij welke letter hoort. Druk op het toetsenbord op het bijbehorende cijfer en de letter staat nu in de tekst. U kunt met de muis ook klikken op de juiste letter, maar dan verlaten uw handen het toetsenbord natuurlijk wel.

Kunt u het zich lastig voorstellen? U ziet het in onderstaande video. De video is gemaakt op een Mac met OS X 10.10 Yosemite, maar de stappen zijn op andere versies van het besturingssysteem gelijk.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.