Menu Zoek

Spellingcontrole op de iPhone/iPad gebruiken

autocorrectie(1)

De iPad heeft een ingebouwde spellingcontrole. Tijdens het typen kijkt het systeem of u woorden goed spelt. Onder woorden die mogelijk verkeerd zijn gespeld, komt een rood stippellijntje te staan.

De spellingcontrole werkt op zichzelf heel handig. Als u een woord hebt getypt dat de iPad niet kent, komt er een lijntje onder het woord te staan. Dat is niet alleen bedoeld als signaal, maar biedt ook een oplossing. Tikt u namelijk het onderstreepte woord aan, dan komt er een balkje met suggesties bij te staan. Staat het bedoelde woord erbij? Tik het goede aan en het fout gespelde woord wordt vervangen door het goede woord.

De spellingcontrole is verder simpel van aard. U kunt verkeerd gespelde woorden bijvoorbeeld niet in één keer allemaal vervangen, zoals in Word.

De spellingcontrole en het tonen van alternatieven staan standaard aan op de iPad. Vindt u het hinderlijk? Het is als volgt uit te schakelen op een iPad:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Algemeen > Toetsenbord.
 • Tik op het schuifbalkje achter 'Controleer spelling' om de functie uit te zetten. Het balkje kleurt dan grijs in plaats van groen.

De spellingcontrole kunt u op de volgende manier inschakelen:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Algemeen > Toetsenbord.
 • Tik op het schuifbalkje achter 'Controleer spelling' om de functie aan te zetten. Het balkje kleurt dan groen. Ziet u de optie 'Controleer spelling' niet, sleep dan het schuifbalkje achter 'Autocorrectie' naar rechts en de optie 'Controleer spelling' verschijnt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.