Menu Zoek

Surftip: maak een nep-persoon

fakepersoon

Maak een nep-persoon aan voor sites waar u uw echte persoonsgegevens niet aan wilt toevertrouwen.

Uw persoonlijke gegevens zijn een goudmijn voor veel bedrijven. Voor allerlei diensten en producten moet u van alles invullen, van uw voornaam en achternaam tot uw huwelijkse staat en uw mailadres. Om uw privacy te beschermen, is het niet altijd handig om uw eigen gegevens op te geven. Denk aan een forum waar u anoniem wilt meepraten over een vervelende gebeurtenis. Dan kan het handig zijn om nep-gegevens in te vullen. Maar hoe komt u daaraan?

Iemand verzinnen
Op de site Fakenamegenerator (Engels voor: samensteller van nepnamen) creëert u een niet-bestaand persoon. Kies bij 'Namenset' voor 'Nederlands' en bij 'Land' voor 'Nederland', dan krijgt u gegevens van een fictieve persoon uit ons land. De namen worden willekeurig samengesteld, de adressen kunnen echt bestaan maar dat hoeft niet. De combinatie van huisnummer en straatnaam is ook willekeurig.

Waarvoor gebruiken?
Gebruik deze gegevens om u aan te melden op sites waar u anoniem wilt blijven. Of gebruik de adresgegevens van een bepaald land om u aan te melden op een site in dat land waarvoor adresgegevens nodig zijn. Waar u de gegevens niet voor mag gebruiken: om aankopen te doen op naam van iemand anders of om op andere wijze fraude te plegen door te doen alsof u iemand anders bent.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.