Menu Zoek

Tabbladen gebruiken op de iPad

2604-safari-tabbladen(1)

Gebruik tijdens het internetten in Safari tabbladen om meerdere websites tegelijk open te zetten.

Safari is de browser van Apple op de iPad. Standaard is er één tabblad geopend als u de app start. Maar u kunt meerdere tabbladen gebruiken als u meerdere websites open wilt hebben staan. Dat is in allerlei situaties handig. Bijvoorbeeld als u op een interessante website zit waar meerdere links staan die u wilt bekijken. Open ze dan allemaal op een nieuw tabblad. De website waar u op zit blijft ook open, en de andere tabbladen kunt u een voor een bekijken. Het werkt zo:

 • Tik op Safari om de browser te openen.
 • Tik op de adresbalk en typ een webadres. Tekst die eventueel nog in de adresbalk stond, wordt hierdoor verwijderd.
 • Tik op het toetsenbord op de Enter-toets die te herkennen is door de blauwe kleur.
 • De opgegeven website opent. Tik op een link die u wilt openen en houd uw vinger even op het scherm.
 • Een snelmenu verschijnt. Tik op Open op achtergrond.
 • Boven in beeld, vlak onder de adresbalk, verschijnt een nieuw tabblad. Dat tabblad is donkerder van kleur dan het actieve tabblad. Tik op dit tabblad.
 • Hier staat het onderdeel dat u net op een nieuw tabblad hebt geopend. U kunt op deze manier tientallen tabbladen tegelijk hebben openstaan. De tabbladen worden dan steeds smaller, zodat er zo veel mogelijk in beeld passen.
 • Sluit de tabbladen die u hebt gelezen om het overzicht te houden. Tik in het geopende tabblad op het kruisje.
 • Wilt u alle tabbladen in één keer sluiten, tik dan rechtsboven op het pictogram met de vierkantjes en houd uw vinger op het scherm tot er een menu verschijnt.
 • Tik in het menu op Sluit alle (aantal) tabbladen en bevestig uw keuze.

Tip: u kunt ook een nieuw tabblad openen zonder een link aan te klikken. Klik rechts van de adresbalk op het plusje. Een nieuw, leeg tabblad opent. Typ daar zelf een webadres.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.