Menu Zoek

Terug in de tijd met Taakweergave (Windows 10)

geschiedenis(1)

Blader met de Taakweergave van Windows 10 terug langs alle activiteiten op de computer. Vind zo onder meer gebruikte websites en documenten snel terug.

Veel mensen kennen de Taakweergave van Windows 10 niet. Toch is het gemakkelijk te vinden. Het pictogram staat standaard op de Taakbalk onder in beeld: Taakweergave Windows. Als dit pictogram niet in uw taakbalk staat, klik dan met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik vervolgens op Knop Taakweergave weergeven.

Wie de Taakweergave aanklikt, ziet eigenlijk niets bijzonders: een verkleinde weergave van alle programma's die openstaan. Op onze computer ziet dat er zo uit:

Eerste aanblik Taakweergave

 • Klik op een verkleinde weergave van een scherm om naar het programma te gaan.
 • Rechts staat een verticale lijn. Dat is de tijdlijn. Bovenaan staat wanneer de laatste acties zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld 'Eerder vandaag' of 'Gisteren'. Draai omlaag aan het muiswieltje om door de tijdlijn te bladeren of gebruik de pijltjestoetsen van het toetsenbord. De tijdlijn gaat tot dertig dagen terug.
 • U ziet verkleinde weergaven van bijvoorbeeld eerder geopende websites of programma's. Alles is aanklikbaar. Klik op een document, site of afbeelding om het item te openen.
 • Een bestand opent alleen als het nog aanwezig is op de pc en een site opent alleen als er verbinding met internet is.

Telkens als u de Taakweergave opent, begint deze weer helemaal bovenaan bij de laatste acties. Het kan dus even scrollen zijn als u meerdere onderdelen wilt terugzoeken en openen.

De Taakweergave is ook te doorzoeken:

 • Klik rechtsboven op het pictogram van het vergrootglas.
 • Een zoekbalkje verschijnt. Typ in de zoekbalk de naam van een document, app of website waarnaar u opzoek bent.
 • Tijdens het typen komen er al resultaten in beeld. Staat het gewenste onderdeel erbij? Klik op de verkleinde weergave om het te openen.

Linksboven staat de knop 'Nieuw Bureaublad'. Hiermee maakt u een leeg Bureaublad aan. Dat kan handig zijn als er veel programma's openstaan en het overzicht zoek is. Lees in de tip 'Meerdere Bureaubladen in Windows 10' over het tegelijk gebruiken van meerdere bureaubladen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.