Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Tip: anoniem surfen

20716_privesurfen Internetten zonder sporen achter te laten, kan erg handig zijn. U doet dat gemakkelijk via een privésessie. Wij leggen het uit voor de meestgebruikte browsers.

Stelt u zich voor: u wilt een cadeau via internet kopen voor uw partner, maar u deelt de computer en wilt niet dat hij of zij ziet welke sites u daarvoor bezocht. En het wissen van uw geschiedenis vindt u zo'n gedoe. Op zulke momenten is een privésessie handig. Daarmee internet u zonder dat zaken als bezochte sites, worden opgeslagen. Zo doet u dat bij de verschillende internetprogramma's:

Internet Explorer 11

  • Klik rechtsboven in beeld op de knop Extra, dit is het plaatje van het tandwiel Internet Explorer, pictogram Extra.
  • Klik op Beveiliging.
  • Klik op InPrivate-navigatie.
  • Er opent een nieuw venster waarin staat dat InPrivate is ingeschakeld. U kunt in dat venster anoniem internetten.
  • Stop de privésessie door het InPrivate-venster af te sluiten via het kruisje rechtsboven.

Edge

  • Klik rechtsboven op de drie puntjes.
  • Klik op Nieuw InPrivate-venster.
  • Er opent een nieuw venster waarin staat dat u browsen met InPrivate. U kunt in dat venster anoniem internetten.
  • Sluit het venster als u klaar bent met anoniem surfen.

Firefox

  • Klik rechtsboven op de knop Menu openen Firefox, pictogram Menu.
  • Klik op Nieuw privévenster.
  • Rechtsboven verschijnt er een paars blokje met masker Firefox, privésessie. Hieraan ziet u dat u in een privévenster zit. U kunt nu internetten zoals u gewend bent, maar dan privé.
  • Sluit dit venster via het kruisje om de privésessie te beëindigen.

Chrome

  • Klik rechtsboven op de knop Google Chrome aanpassen en beheren Aanpassen en beheren.
  • Klik op Nieuw incognitovenster.
  • Er opent een nieuw venster waarin u zonder sporen achter te laten kunt internetten. Linksboven ziet u een mannetje met hoed in beeld.
  • Sluit het venster via het kruisje rechtsboven als u klaar bent met anoniem surfen.

Safari - Mac

  • Klik in de menubalk op Archief.
  • Klik op Nieuw privévenster.
  • Er opent een nieuw venster. De adres- en navigatiebalk hierin zijn donkergrijs. Dit betekent dat u kunt internetten zonder sporen achter te laten.
  • Sluit deze privésessie door simpelweg dit venster te sluiten via het rode bolletje linksboven.

Safari - iOS

  • Tik op het pictogram van twee vierkante blokjes Safari, pictogram.
  • Tik op Privé.
  • De huidige openstaande sites maken plaats voor privésurfen. Tik op het plusteken om een nieuw tabblad te openen.
  • De adres- en navigatiebalk van een privésessie zijn donkergrijs. U kunt hierin internetten zoals u gewend bent.
  • Tik nogmaals op het pictogram met de twee blokjes en vervolgens op Privé om de privémodus te sluiten. U gaat terug naar de bestaande openbare tabbladen.
  • De sites waarop u surft in privémodus zijn via de knop 'Privé' terug te vinden. Dus deelt u de iPhone of iPad met uw partner, vergeet dan niet de internetpagina's af te sluiten. Dat doet u door na het tikken op de twee blokjes op het kruisje bij de website te tikken.

Chrome op Android-apparaat

  • Tik in Chrome op de knop InstellingenChrome, pictogram.
  • Tik op Nieuw incognitotabblad.
  • Een nieuw tabblad opent met de tekst 'Je bent incognito'. Het is donkergrijs en rechtsboven staat een pictogram van een mannetje met hoed en zonnebril in beeld. U kunt nu dus internetten zoals u gewend bent, maar dan anoniem.
  • Klaar met internetten? Tik op de smartphonenaast de adresbalk eerst op het vierkantje met daarin een cijfer (het cijfer staat voor het aantal gebruikte tabbladen).
  • Sluit de privésessie door het openstaande tabblad (of meerdere tabbladen) te sluiten via het kruisje.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.