Menu Zoek

Berichten sturen met de smartphone

WhatsApp, iMessage, Messenger. Allemaal manieren om berichten te versturen met de smartphone. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? SeniorWeb zet het op een rijtje.

Een bericht versturen aan een contactpersoon kan op allerlei manieren via de smartphone. Voorwaarde is dat u de persoon in uw contactenlijst hebt staan, of dat u het telefoonnummer van die persoon hebt. Daarna is er van alles mogelijk. De meest gebruikte manieren zetten we hier op een rijtje:

Sms

Sms'en kon al met de eerste mobiele telefoons, die geen internet hadden. Via een sms stuurt u een tekstbericht naar iemand van wie u het telefoonnummer hebt. Op elke smartphone zit een app om sms'jes te versturen. Open een nieuw of bestaand bericht, typ de tekst, kies eventueel een ontvanger of typ een 06-nummer (bij een nieuw bericht) en verzend het sms'je. Sms'jes worden verzonden en ontvangen via het netwerk van de providers. De sms-kosten hangen af van uw abonnement; meestal worden sms'jes binnen de bundel verrekend. Wie zijn bundel overschrijdt, moet bijbetalen.

WhatsApp

WhatsApp is de populairste app op smartphones om berichten te versturen en te ontvangen. De berichten kunnen tekst, foto's en video's bevatten. Berichten sturen kan naar contactpersonen die in uw telefoon staan en die ook WhatsApp hebben. De toepassing werkt via de internetverbinding van de telefoon. Wie binnenshuis of ergens anders via wifi WhatsApp gebruikt, betaalt niets extra's want voor internet via de wifi is al betaald. Buitenshuis op mobiel internet vallen de kosten binnen de internetbundel van uw abonnement. Wie zijn bundel overschrijdt, moet bijbetalen.

iMessage

iMessage is de 'internet' sms-service van Apple die alleen werkt als verzender en ontvanger allebei een iPhone hebben. Zodra iemand vanaf een iPhone een sms stuurt aan iemand anders met een iPhone, gaat dit via iMessage. Er hoeft geen speciale handeling te worden uitgevoerd om iMessage te activeren. Boven in beeld verschijnt 'iMessage' in het betreffende bericht, om dit te onderscheiden van een normale sms. De berichtenwolkjes van iMessage zijn blauw, in normale sms'jes zijn ze groen. iMessage werkt via de internetverbinding op de smartphone. Als er geen internetverbinding actief is, dan wordt het bericht als een gewone sms verstuurd.

Messenger

Messenger is een app van het sociaal netwerkt Facebook. Als twee mensen via Facebook met elkaar chatten, gebeurt dat op de computer op de site van Facebook. Op de telefoon is daar de app Messenger voor nodig. Deze hoort als het ware bij Facebook. Wie Messenger niet installeert op de smartphone, kan niet chatten via Facebook op het toestel. Chatten kan alleen met mensen die ook Facebook hebben. Van Facebook-vrienden krijgt u de berichten direct te zien. Van mensen met wie u niet bevriend bent op Facebook, verschijnen de berichten op een andere plaats in de app Messenger.

Telegram en Signal

Telegram en Signal zijn alternatieven voor WhatsApp. Beide apps werken vergelijkbaar met WhatsApp. U stuurt en ontvangt berichten van contactpersonen die de betreffende app ook op de telefoon hebben staan. Dat gebeurt via de internetverbinding. Telegram en Signal hebben privacy hoog in het vaandel staan. Ze slaan minder informatie van gebruikers op dan WhatsApp. Het nadeel is dat niet veel mensen Telegram of Signal gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.