Menu Zoek

Cd of dvd afspelen op Windows 10

160318_w10_dvd_afspelen_home

Het afspelen van een muziekcd of film op dvd kan met Windows 10 moeilijkheden geven. Hoe lukt het wel?

Een muziekcd afspelen op een Windows 10-computer kan met het programma Windows Media Player. Dit programma staat al op de computer. Maar voor dvd's is het programma niet te gebruiken. Ook staat er standaard geen ander programma op de pc om dvd's mee af te spelen. Daarvoor moeten mensen een speciaal programma installeren.

Cd afspelen op Windows 10
Zodra u een cd in de computer stopt, verschijnt rechtsonder op het scherm enkele seconden een melding. Via deze melding kunt u meteen de cd laten afspelen. Klik op de melding en vervolgens op Cd afspelen. Omdat deze melding snel verdwijnt, bespreken we hieronder ook de stappen voor het afspelen van een cd als u deze melding niet gebruikt.

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Windows Media Speler.
 • Klik de eerste keer op Aanbevolen instellingen > Voltooien.
 • Links in het programmavenster staat een lijst waarin ook de cd staat. Klik op de cd.
  Cd afspelen in Windows Media Speler
 • Klik onderin op de afspeelknop Afspelen cd starten om het afspelen van de cd te starten.

Dvd afspelen op Windows 10
Voor het afspelen van dvd staat er standaard geen programma op een Windows 10-computer. Via de melding die in beeld verschijnt bij het invoeren van een dvd, kunt u op zoek in de Store naar programma's om een dvd af te spelen. De Store geeft als suggestie onder andere Windows Dvd-speler. Deze speler kost echter 14,99 euro. Een prijzige oplossing. Er zijn ook gratis mogelijkheden, zoals VLC media player. Hiermee zijn alle mediabestanden af te spelen. In het artikel 'VLC media Player' beschrijven we hoe u het programma downloadt.

Speel een dvd zo af met VLC media player:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Video LAN > VLC media player.
 • Klik in het menu op Afspelen > Afspelen.
 • Klik op het tabblad Schijf.
 • Klik op Afspelen.
  Dvd afspelen in VLC media player
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.