SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: de Verteller in Windows 10

1701-verteller windows 10

Windows 10 beschikt over een ingebouwde stem die tekst van het scherm kan oplezen: de Verteller. 

De Verteller is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. De stem van de Verteller leest tekst van het beeldscherm op. Denk aan teksten die op knoppen en dergelijke staan en aan de inhoud van vensters en de tekst op het scherm.

Verteller aanzetten
Schakel de Verteller snel in via de sneltoets Windows-toets+Ctrl+Enter. Met dezelfde toetscombinatie gaat de Verteller trouwens ook weer uit. De stem leest meteen de vensters voor die in beeld verschijnen. Hij vertelt eerst de titel van het betreffende venster, en leest daarna de tekst in de vensters op. Dat is in het begin even wennen. 

Bedienen van de Verteller
De Verteller wordt bediend door middel van toetscombinaties. De vaste begintoets is Caps Lock. Deze toets zit op de meeste toetsenborden links van de 'A'. Druk deze toets in en druk daarna op een andere toets om de Verteller een bepaald onderdeel te laten oplezen. De tekst in het blauwe kader wordt voorgelezen.

Weergave wijzigen
De Verteller werkt aan de hand van weergaven: items (standaardinstelling), tekens, woorden, regels, alinea's, koppelingen, koppen, tabellen, oriëntatiepunten en suggesties. Om van item te wisselen:

  • Druk op Caps Lock+Pijl links of Caps Lock+Pijl rechts.

Deze pijlen zitten op de meeste toetsenborden tussen het normale toetsenbord en het numerieke gedeelte. De Verteller gaat meteen door met een ander onderdeel van het actieve venster. Zo vertelt hij eerst de naam van het venster, dan de naam van de knop in beeld, de sneltoets om die te gebruiken en dan de inhoud van het venster.

Uitgebreide opties
Het werken met de Verteller vergt enige oefening. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Wie er handig mee om kan gaan, kan ondanks een visuele handicap de computer met Windows 10 prima bedienen. Op de site van Microsoft vindt u een uitgebreide handleiding.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.