Menu Zoek

Een betere houding bij tabletgebruik

belkin_home(1)

Mensen gebruiken een tablet vaak ongemerkt uren achter elkaar. Dat kan leiden tot klachten aan de schouders, nek en rug. Met een paar simpele accessoires kunt u problemen voorkomen.

Een tablet is klein en redelijk licht. Veel mensen zitten ermee aan tafel, op de bank of op bed. Uren achter elkaar. Ze merken niet dat ze al een tijd met gebogen hoofd zitten te turen naar hun apparaat. Stijve schouders en pijn in de nek kunnen daarvan het gevolg zijn. Wie tijdens het tabletgebruik goed op zijn houding let (rechte rug, ontspannen schouders, hoofd niet te ver gebogen) doet een hoop aan preventie. Belangrijk is om bijvoorbeeld de tablet niet plat op een tafel te leggen, maar een beetje schuin omhoog met het beeldscherm in dezelfde hoek als uw gezicht. Bepaalde accessoires kunnen helpen uw houding bij tabletgebruik te verbeteren.

Accessoires voor een goede houding:

  1. Een tablethoes waarmee u de tablet schuin omhoog kunt zetten. Dan hebt u een betere kijkhoek, wat beter is voor uw nek.
  2. Een los toetsenbord als u veel typt. Dan hoeft u het schermtoetsenbord van de tablet niet meer te gebruiken. Dat is beter voor de handen en de polsen.

De tablethoezen en losse toetsenborden zijn te koop bij winkels als MediaMarkt, Coolblue en Bol.com. Sommige losse toetsenborden zijn al verwerkt in een hoes, zo koopt u twee accessoires in één.

In onderstaande video geeft ergonoom Carin advies over het verstandig gebruiken van een tablet en laptop.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.