Menu Zoek

Foto bijsnijden (Windows 10)

tip(2) Snijd in Foto's een foto bij voor een mooiere compositie. Bijsnijden werkt ook om het beeld passend te maken voor een bepaald afdrukformaat.

Er zijn twee redenen om een foto bij te willen snijden. Er is meer in beeld dan gewenst of de foto moet op een bepaald formaat papier passen. Een standaardafdruk bijvoorbeeld meet 15 bij 10 cm. Klik dan in de app Foto's op 'hoogte-breedteverhouding' en selecteer 3x2. In zo'n geval past de resterende foto gegarandeerd op de afdruk.

Snijd een foto zo bij in de app Foto's van Windows 10:

 • Klik in de app Foto's op een foto.
 • Klik rechtsboven op Bewerken. Klik bij de (Fall) Creators Update van Windows 10 eerst op Bewerken en maken. Lees de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?' als u wilt bekijken welke update op de computer staat.
 • Klik op Bijsnijden en draaien.
 • Klik op één van de witte bolletjes die zijn verschenen in de hoeken van de foto en houd de muisknop ingedrukt.
 • Sleep het witte bolletje naar binnen toe tot u de gewenste uitsnede hebt. Laat de muisknop weer los.
 • Verplaats de foto eventueel ten opzichte van het kader zodat een ander deel van de foto in het kader valt. Klik in het kader en versleep de muisaanwijzer.
 • Eventueel kunt u een beeldverhouding instellen. Dat is de verhouding tussen de lange en de korte zijde. Klik bovenaan op Hoogte-breedteverhouding.
 • Selecteer de gewenste beeldverhouding. Bijvoorbeeld 3x2: het formaat van een standaardafdruk.
 • Bevalt het resultaat u niet, klik dan op Opnieuw instellen. Klik op Gereed als u wel tevreden bent over het resultaat.
 • U kunt nu verdere bewerkingen maken of de foto opslaan. Kies voor Een kopie opslaan als u de originele foto wilt behouden. Kies voor Opslaan als u de bewerking wilt toepassen op het origineel.

Meer over de app Foto's

Lees in het artikel 'De app Foto's in Windows 10' meer over het fotoprogramma van Windows 10. Leden van SeniorWeb kunnen daarnaast ook gratis een online cursus volgen over dit onderwerp: 'Foto's beheren en bewerken (Windows 10)'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.