SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: getalnotatie in Excel

excellogo In het rekenprogramma Excel bepaalt u zelf hoe een getal wordt getoond en hoeveel decimalen u ziet.

Veel mensen gebruiken Excel om hun administratie of huishoudboekje bij te houden. U kunt in het programma bedragen en andere soorten getallen bijhouden. Binnen Excel zijn er handige mogelijkheden om de weergave van een getal aan te passen. Als u bedragen in euro's wilt zien, dan wordt er een euroteken voor een getal gezet en ziet u het bedrag in euro's en centen. Als u aan het rekenen bent met grote getallen, kunt u bepalen hoeveel decimalen u wilt zien.

 • Open Excel. Klik in Windows 10 op Starten > Excel. Klik in eerdere Windows-versies op Starten > Alle programma's > Microsoft Office 2016 > Microsoft Excel.
 • Excel start. We laten als eerste zien hoe u een getal als geldbedrag kunt weergeven. Dus met euroteken en twee decimalen.
 • Klik in cel A1.
 • Typ het getal '23,75' en druk op de Enter-toets.
 • Het getal is ingevoerd. Nu willen we aangeven dat het om een getal in euro's gaat. Klik in de cel het getal aan.
 • Klik in het Lint op het tabblad Start.
 • In de groep 'Getal' vindt u een uitklapmenu. Klik hierop en allerlei opties voor getalnotatie verschijnen.
  161215_Getal
 • Klik in de lijst op Valuta.

Er verschijnt meteen een euroteken voor het getal in de geselecteerde cel. Elke keer als u één of meerdere vakken selecteert, kunt u op deze wijze de notatie kiezen.

Decimalen wijzigen
Nu gaan we het aantal decimalen wijzigen van ons eurobedrag. De getoonde manier werkt voor alle typen getallen die u selecteert, dus ook als het geen bedragen in euro's zijn.

 • Klik zo nodig opnieuw op cel A1 om de cel te selecteren. Een geselecteerde cel is te herkennen aan de dikke zwarte rand met een klein zwart vierkant rechts onderin.
 • Klik in de groep 'Getal' op het pictogram dat staat voor 'Meer decimalen' 161214_meer_decimalen. Dit pictogram herkent u aan een blauw pijltje naar links en drie keer het cijfer 0 erin.
 • In de cel A1 verschijnt een extra decimaal achter het bedrag. Elke keer als u op de knop Meer decimalen klikt, verschijnt er een decimaal extra.
 • Naast de knop 'Meer decimalen' staat de knop 'Minder decimalen' 161215_minder_decimalen. Die herkent u aan een klein pijltje naar rechts en drie keer het cijfer 0 erin. Elke keer als u op die knop drukt, wordt er een decimaal verwijderd.

Video
Bovenstaande uitleg laten wij ook in deze video zien. De video is gebaseerd op Word 2010. Word 2013 en 2016 zien er anders uit, maar de werking is hetzelfde.

 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.