Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 augustus 2023

Getalnotatie in Excel

excellogo

In het rekenprogramma Excel bepaalt u zelf hoe een getal wordt getoond en hoeveel decimalen u ziet.

Veel mensen gebruiken Excel om hun administratie of huishoudboekje bij te houden. U kunt in het programma bedragen en andere soorten getallen bijhouden. Binnen Excel zijn er handige mogelijkheden om de weergave van een getal aan te passen. Als u bedragen in euro's wilt zien, wordt er een euroteken voor een getal gezet en ziet u het bedrag in euro's en centen. Als u aan het rekenen bent met grote getallen, kunt u bepalen hoeveel decimalen u wilt zien.

Getalnotatie: valuta

 • Open Excel. Klik in Windows 10 of 11 op Starten > Excel. Klik in eerdere Windows-versies op Starten > Alle programma's > Microsoft Office [jaartal] > Microsoft Excel.
 • Excel start. Klik op Lege werkmap.
 • We laten als eerste zien hoe u een getal als geldbedrag kunt weergeven. Dus met euroteken en twee decimalen. Klik in cel A1.
 • Typ het getal '23,75' en druk op de Enter-toets.
 • Het getal is ingevoerd. Nu willen we aangeven dat het om een getal in euro's gaat. Klik in de cel het getal aan.
 • Klik in het Lint op het tabblad Start of Startpagina.
 • In de groep 'Getal' vindt u een uitklapmenu. Klik hierop en allerlei opties voor getalnotatie verschijnen. Afhankelijk van welke versie u gebruikt van Excel, ziet het menu er als volgt uit.
  getal notatie aanpassengetalnotatie aanpassen excel
 • Klik in de lijst op Valuta.

Er verschijnt meteen een euroteken voor het getal in de geselecteerde cel. Elke keer als u één of meerdere vakken selecteert, kunt u op deze wijze de notatie kiezen.

Decimalen wijzigen

Nu gaan we het aantal decimalen wijzigen van ons eurobedrag. De getoonde manier werkt voor alle typen getallen die u selecteert, dus ook als het geen bedragen in euro's zijn.

 • Klik zo nodig opnieuw op cel A1 om de cel te selecteren. Een geselecteerde cel is te herkennen aan de dikke zwarte of groene rand om de selectie.
 • Klik in de groep 'Getal' op het pictogram dat staat voor 'Meer decimalen' meer decimalen excel. Dit pictogram herkent u aan een blauw pijltje naar links en drie keer het cijfer 0 erin.
 • In de cel A1 verschijnt een extra decimaal achter het bedrag. Elke keer als u op de knop Meer decimalen klikt, verschijnt er een decimaal extra.
 • Naast de knop 'Meer decimalen' staat de knop 'Minder decimalen' minder decimalen excel. Die herkent u aan een klein pijltje naar rechts en drie keer het cijfer 0 erin. Elke keer als u op die knop drukt, wordt er een decimaal verwijderd.

Bovenstaande uitleg laten wij ook in deze video zien. De video is gebaseerd op Excel 2010. Excel 2013, 2016 en 2019 zien er anders uit, maar de werking is hetzelfde.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.