Menu Zoek

Tip: herken een veilige website

21014_veilige website_100px Internetbankieren, e-mailen, facebooken… overal waar u inlogt wilt u dat uw vertrouwelijke gegevens niet onderschept kunnen worden. Let op of u inlogt op een veilige website.  

Wie vertrouwelijke gegevens verstuurt via internet, wil dit doen via een beveiligde website. De gegevens die u hierop uitwisselt zijn versleuteld en daarmee onleesbaar tijdens het versturen. Hackers hebben er daardoor niets aan. Hoe herkent u zo'n veilige site?

Let op de volgende twee kenmerken:  

  • De URL begint met 'https://'. De s staat voor 'secure', het Engelse woord voor veilig. 
  • In de adresbalk ziet u een slotje.

In de verschillende internetbrowsers zien deze kenmerken er net even anders uit.


Internet Explorer

U ziet het slotje Slotje aan het eind van de adresbalk. U kunt erop klikken. U krijgt dan de melding 'Deze verbinding met de server is versleuteld'. Soms kleurt de adresbalk ook groen, bij de beveiligde websites van banken bijvoorbeeld. Maar de groene kleur verschijnt niet bij elke beveiligde site.


Chrome

Het deel 'https:' in de URL is groenhttps. Aan het begin van de adresbalk staat een groen slotjeSlotje. U kunt op het slotje klikken voor meer informatie over de ingestelde rechten van de website en wijze van beveiliging. Dit is vrij technisch, maar u ziet bijvoorbeeld of pop-ups automatisch getoond mogen worden. Standaard staan pop-ups geblokkeerd.

Chrome staat standaard op de Samsung Galaxy Tab 4 tablet. Ook hier is het groene slotje en 'https:' te zien.


Firefox

Wanneer u in Firefox op het slotjeSlotje vooraan in de adresbalk klikt, krijgt u de melding 'De verbinding met deze website is beveiligd' of 'Beveiligde verbinding'. Soms is het slotje groen en ziet u van wie de website is:Slotje .


Safari

Safari staat standaard op de iPad en iPhone. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor ziet u een slotjeSlotje Safari. Tikt u op de adresbalk, dan verschijnt het complete adres met aan het begin 'https://'.

In Safari op de Mac kunt u ook klikken op het slotje en vervolgens op Toon certificaat. U ziet hier een vinkje met daarbij de melding 'Dit certificaat is geldig'.


Edge
Edge staat standaard op een Windows 10-computer. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor ziet u een groen slotje en ziet u van wie de website is:Slotje Edge. Hierachter staat het complete adres met aan het begin 'https://'.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.