SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Inhoudsopgave maken met Word

tip(1) Voorzie langere documenten van een inhoudsopgave. In Word kan dat geheel automatisch. Maar daar moet u wel eerst het nodige voor doen.

Om een inhoudsopgave te maken in Word hebt u een document nodig dat is voorzien van zogenaamde kopstijlen. Klik daarvoor in het document op een getypte kop en daarna op de gewenste kopstijl. Die kopstijl vindt u op het tabblad 'Start' bij de groep 'Stijlen'. Zichtbaar zijn daar onder meer 'Standaard', 'Kop 1', ''Kop 2' en 'Titel'. Word gebruikt voor de automatische inhoudsopgave alleen de stijlen 'Kop 1', 'Kop 2' en 'Kop 3'. Voor het gemak hebben we een voorbeelddocument gemaakt: download het hier. Daarin ziet u de stijlen toegepast, plus de stijl 'Titel', boven aan het document. 

Nu willen we direct onder de titel van het document een inhoudsopgave plaatsen. Dit verloopt op de volgende manier:

 • Klik in het Lint op het tabblad Start als dit tabblad nog niet geselecteerd is.
 • Klik in de groep 'Stijlen' op het pijltje om alle opmaakstijlen te zien.
 • Geef nu alle koppen een stijl. Klik daarvoor op een kop in het Word-document en klik daarna op de gewenste kopstijl, bijvoorbeeld Kop 1. Doe dit bij alle koppen in het document.
 • Nu gaan we de inhoudsopgave plaatsen. Klik op een willekeurig plek direct onder de titel van het document.
 • Klik op het tabblad Verwijzingen.
 • Klik op Inhoudsopgave (helemaal links) en daarna op Automatische inhoudsopgave 2.

U ziet dat direct onder de titel een mooie inhoudsopgave is verschenen. Nu kan het natuurlijk gebeuren dat u het document nog verder aanpast. Er tekst aan toevoegt of er delen uithaalt. Of koppen hernoemt. Geen probleem wat betreft de inhoudsopgave. Als u maar op het volgende let: 

 • Klik na de wijzigingen op een willekeurige plek op de inhoudsopgave.
 • Klik nu op de knop Bijwerken die boven de inhoudsopgave verschijnt.
 • Selecteer In zijn geheel bijwerken.
 • Klik op OK.

De inhoudsopgave is weer actueel!

In de video ziet u precies hoe u te werk moet gaan.

 

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.