SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: letters groter tonen in Word

2811-word

Is een tekst in Word te klein om goed te lezen? Zoom dan in om de letters groter weer te geven.

Wie een Word-bestand opent, ziet de letters in de grootte die de maker van het bestand heeft ingesteld. Vaak is dat lettergrootte 12. Voor veel mensen is dat net te klein om goed te kunnen lezen op een beeldscherm, zeker op een groot beeldscherm. Wat is dan handig?

Er zijn twee opties: de letters vergroten of inzoomen op de tekst. De letters groter maken is geen goed idee, het document gaat er dan heel anders uitzien. De opmaak gaat ook verloren, doordat de letters ineens meer plek innemen. Inzoomen is dan beter. De letters blijven even groot maar u ziet ze groter, net als wanneer u de krant leest met een loep. Het inzoomen in Word werkt soepel en is zo vaak als nodig toe te passen. Er zijn meerdere manieren om in te zoomen op de tekst in Word, bijvoorbeeld via het muiswieltje van de muis en via een schuifbalk in Word,

Muis
Om in te zoomen via de muis en het muiswieltje:

 • Druk de Ctrl-toets in op het toetsenbord en houd deze ingedrukt.
 • Draai het muiswieltje van de muis van u af.
 • Word zoomt nu in en toont de letters groter dan net. Draai tot de tekst goed leesbaar is. Laat dan de Ctrl-toets en het muiswieltje los.

Uitzoomen, dus de tekst kleiner weergeven, gaat op soortgelijke manier. Draai het wieltje alleen naar u toe om uit te zoomen.

Inzoomen via Word
In Word zelf zit ook de optie om in en uit te zoomen.

 • Kijk rechtsonder in Word, vlak boven de Windows-klok. Daar staat een schuifbalk met percentages ernaast: Schuifbalk om in te zoomen in Word
 • Sleep de schuif over de balk naar rechts om in te zoomen.
 • Sleep de schuif naar links om uit te zoomen.
 • Het is ook mogelijk om op het plus- of minteken te klikken om de letters groter of kleiner weer te geven.

Inzoomen en uitzoomen kan zo vaak als nodig, worden gebruikt. Het bestand zelf verandert niet. De letters blijven net zo groot als ze waren, alleen zijn ze beter te zien.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.