SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: (hoofd)letters omzetten in Word

Word_hoofdlettergebruik

In Word zit een handige knop waarmee hoofdletters veranderen in kleine letters, of andersom. Verander op die manier de weergave zonder de tekst opnieuw te typen. Handig als u per ongeluk alles in hoofdletters hebt getypt.

Standaard staat er een hoofdletter aan het begin van een zin. Maar soms vraagt een tekst om ander hoofdlettergebruik. Gebruik de knop 'Hoofdlettergebruik' om tekst die al op papier staat, te wijzigen. Bijvoorbeeld als u per ongeluk een hele zin in hoofdletters hebt getypt. Word heeft de volgende mogelijkheden voor hoofdletters:

 • Zoals in een zin: een hoofdletter aan het begin van een zin.
 • kleine letters: alles in kleine letters geschreven, dus zonder hoofdletters.
 • HOOFDLETTERS: alles in hoofdletters geschreven.
 • Alles Beginhoofdletter: de eerste letter van alle woorden krijgen een hoofdletter.
 • oMKERING lETTERS: alle letters omkeren, dus hoofdletters worden kleine letters en andersom.

Gebruik de knop als volgt:

 • Selecteer de tekst die u wilt wijzigen.
 • Klik in het Lint, op het tabblad 'Start', op het pictogram voor Hoofdlettergebruik Pictogram: Hoofdlettergebruik.
 • Klik op een van de opties.
 • De weergave wijzigt. Niet tevreden? De tekst blijft geselecteerd, dus u kunt een nieuwe keuze maken.

Nog sneller werken? Nadat u de tekst hebt geselecteerd, werkt ook de sneltoets Shift + F3. Elke keer dat u deze sneltoets gebruikt, verschijnt de tekst in een andere vorm.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.