Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Tip: gratis plaatjes vinden op internet

fotozoeken(1) Wilt u een afbeelding gebruiken in een e-mail of document? Het internet staat er vol mee. Let wel goed op: veel plaatjes zijn niet vrijelijk te gebruiken.

Om afbeeldingen te vinden en te downloaden, kunt u bijvoorbeeld zoeken via Google Afbeeldingen. Vul op deze site een of meerdere zoekwoorden in, en u krijgt (na een klik op het vergrootglas) een heel overzicht met plaatjes. Die afbeeldingen komen van websites en zijn daarom niet altijd zomaar te gebruiken. Ze hebben immers een eigenaar. Let daar dus goed op. Klik op Zoekhulpmiddelen > Gebruiksrechten > Gelabeld voor hergebruik om te zoeken naar plaatjes en foto's die u wel gewoon mag gebruiken.

Meer opties
Vindt u niet wat u zoekt? Probeer het dan eens met Geavanceerd Zoeken van Google. Op deze zoeksite kunt u meer opties invoeren, zoals dat de afbeeldingen een bepaalde grootte moeten hebben. Plaatjes kopiëren doet u door ze aan te wijzen en op de rechtermuisknop te klikken. Klik op Kopiëren en u kunt de afbeelding vervolgens plakken in een ander programma.

Rechtenvrije afbeeldingen
Zoals gezegd zijn de afbeeldingen die Google vindt, vaak niet vrij te gebruiken. Ze vallen onder het auteursrecht. Wilt u liever rechtenvrije afbeeldingen zoeken en gebruiken? Wikimedia Commons is een grote databank met gratis te gebruiken plaatjes. Aan de hand van een (Engels) zoekwoord kunt u plaatjes zoeken. Als u op een afbeelding klikt in de resultatenlijst, krijgt u meer informatie en downloadopties.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.