Menu Zoek

Smartphone kopen

smartphone kopen

Een smartphone is een dure aankoop. Sta stil bij de mogelijkheden van nieuwe en tweedehands smartphones, voordat u naar de winkel snelt.

Bijna alle verkochte mobiele telefoons zijn tegenwoordig smartphones. Dat zijn telefoons die meer kunnen dan alleen bellen en sms'en. Met de slimme apparaten kunt u ook internetten, e-mailen, sociale media gebruiken, spelletjes spelen en fotograferen. Aan al deze mogelijkheden hangt ook een prijskaartje. Vooral de luxe telefoons van onder andere Apple en Samsung zijn prijzig.

Bij het kopen van een smartphone komt veel kijken. Welk besturingssysteem en merk wilt u? Welke specificaties moet de telefoon hebben? Hebt u al een prepaid-simkaart of abonnement en wilt u deze houden? Een hoop keuzes. Maar als u weet welke smartphone u wilt, bent u er nog niet. Want ook bij het aanschaffen van de telefoon staat u weer voor een keuze. Koopt u de telefoon los, in combinatie met een abonnement, refurbished of tweedehands? We bespreken de mogelijkheden.

Smartphones kun je los kopen bij winkels zoals Media Markt en Phone House. Vanaf 150 euro koopt u een redelijk instapmodel. De luxere telefoons, zoals de iPhone en Samsung Galaxy S, kosten honderden euro's. Als u bijvoorbeeld al een prepaid-simkaart of een abonnement hebt en wilt overstappen op nieuwe telefoon, kunt u een los toestel kopen. Het is prijzig om in één keer een nieuw toestel te kopen. Maar u bent qua provider en abonnement wel flexibeler.

Het is ook mogelijk om een abonnement met telefoon af te sluiten voor een of twee jaar. Het abonnement zorgt ervoor dat u kunt bellen, sms'en en internetten. Daarbij kiest u een telefoon. Deze betaalt u via de abonnementskosten langzaam af. Dit is dus eigenlijk een soort lening voor de telefoon. Afhankelijk van de kosten van de telefoon en het abonnement, berekent de provider een maandbedrag. In sommige gevallen moet (of mag) u ook een eenmalige bijdrage voor de telefoon betalen. De meeste providers, zoals KPN en T-Mobile, bieden deze optie. Dit kan handig zijn. Wanneer een 'telefoonlening' namelijk meer dan 250 euro is, wordt deze in het BKR-register geregistreerd.

In tegenstelling tot een abonnement betaalt u bij prepaid geen maandelijks bedrag. U koopt een opwaardeerkaart om te bellen, sms'en en internetten. Als uw tegoed op is, schaft u weer een nieuw tegoed aan. Als u een prepaid-simkaart koopt, kan dit bij veel providers ook in combinatie met een telefoon. Over het algemeen gaat het om simpele smartphones. U moet dan goed bekijken of de telefoon wel alle gewenste mogelijkheden biedt.

Wilt u een luxer model smartphone zonder abonnement? Dan is een refurbished smartphone een oplossing. Het gaat hier om gebruikte telefoons die teruggebracht zijn naar de leverancier. Deze controleert de smartphone en repareert eventuele gebreken. Als de telefoon goed functioneert en er als nieuw uitziet, gaat de smartphone weer de verkoop in. Vaak voor tientallen tot honderden euro's goedkoper dan de originele prijs. Daarnaast zit er net als bij nieuwe telefoons, garantie op de smartphone.

Tot slot kunt u ook een tweedehands telefoon kopen. Dit is wel de meest risicovolle keuze. Vaak hebben tweedehands smartphones toch beschadigingen en kunnen ze soms verborgen gebreken hebben. Hierbij hebt u geen garantie meer om op terug te vallen. Ook moet u oppassen voor internetcriminelen als u bijvoorbeeld via Marktplaats een telefoon koopt. Maar een smartphone overnemen van een bekende is natuurlijk een goede optie. Er zijn bijna altijd wel vrienden of familie die een telefoon willen verkopen omdat ze zelf een nieuw model willen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.