SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: smartphone kopen

270516_smartphone_kopen

Een smartphone is een dure aankoop. Sta stil bij de mogelijkheden, nog voordat u naar de winkel snelt. Wilt u bijvoorbeeld een los toestel aanschaffen of liever een mobieltje in combinatie met een abonnement? Of gaat u voor een tweedehandsje?

Bijna alle verkochte mobiele telefoons zijn tegenwoordig smartphones. Dat wil zeggen dat de telefoons meer kunnen dan alleen bellen en sms'en. Op de slimme apparaten kunt u ook internetten, e-mailen, sociale media gebruiken, spelletjes spelen en u kunt ermee fotograferen. Aan al deze mogelijkheden hangt ook een prijskaartje. Vooral de luxe modellen van onder andere Apple en Samsung zijn vrij prijzig. 

Keuzes
Bij het kopen van een smartphone komt veel kijken. Welk besturingssysteem en merk wilt u? Welke specificaties moet de telefoon hebben? Hebt u al een prepaid- simkaart of abonnement en wilt u deze houden? Een hoop keuzes. Maar zodra u weet welke smartphone u wilt, bent u er nog niet. Want ook bij het aanschaffen van de telefoon staat u weer voor een keuze. Koopt u de telefoon los, in combinatie met een abonnement, refurbished of tweedehands? We bespreken de mogelijkheden.

Losse telefoon
Smartphones zijn los verkrijgbaar bij winkels zoals Media Markt en Kijkshop. Vanaf 150 euro koopt u een redelijk instapmodel. De luxere telefoons, zoals de iPhone en Samsung Galaxy S, kosten honderden euro's. Als u bijvoorbeeld al een prepaid-simkaart of een abonnement hebt en wilt overstappen op nieuwe telefoon, is dit een optie. Het is prijzig, maar u hebt wel volledige keuzevrijheid. U zit niet vast aan de mogelijkheden van een provider.

Telefoon bij abonnement
Het is ook mogelijk om een abonnement met telefoon af te sluiten voor een of twee jaar. Het abonnement zorgt dat u kunt bellen, sms'en en internetten. Daarbij kiest u een telefoon. Deze betaalt u via de abonnementskosten geleidelijk af. Afhankelijk van de kosten van de telefoon en het abonnement, berekent de provider een maandbedrag. In sommige gevallen moet (of mag) u ook een eenmalige bijdrage voor de telefoon betalen. De meeste providers, zoals KPN en T-Mobile, bieden deze optie. 

Telefoon bij prepaid
In tegenstelling tot een abonnement betaalt u bij prepaid geen maandelijks bedrag. U koopt een opwaardeerkaart om te bellen, sms'en en internetten. Als uw tegoed op is, schaft u weer een nieuw tegoed aan. Als u een prepaid-simkaart koopt, kan dit bij veel providers ook in combinatie met een telefoon. Over het algemeen gaat het om simpele smartphones. U moet dan goed bekijken of de telefoon wel alle gewenste mogelijkheden biedt.

Refurbished
Wilt u een luxer model smartphone zonder abonnement? Dan is tegenwoordig een refurbished smartphone een oplossing. Het gaat hier om gebruikte telefoons die teruggebracht zijn naar de leverancier. Deze loopt de telefoon geheel na en repareert eventuele gebreken. Als de telefoon goed functioneert en er als nieuw uitziet, gaat de smartphone weer de verkoop in. Vaak voor tientallen tot honderden euro's goedkoper dan de originele prijs. Daarbij komt dat er gewoon garantie op de smartphone zit. 

Tweedehands
Tot slot kunt u ook een tweedehands telefoon kopen. Dit is wel de meest risicovolle keuze. Vaak hebben tweedehands smartphones toch beschadigingen en kunnen ze soms verborgen gebreken hebben. Hierbij hebt u geen garantie meer om op terug te vallen. Ook moet u oppassen voor internetcriminelen als u bijvoorbeeld via Marktplaats uw telefoon koopt. Maar een smartphone overnemen van een bekende is natuurlijk een goede optie.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.