Zoeken
Menu Zoek

Tip: snel letters met accenten typen

computer_accenten

Vóórkomen is iets anders dan voorkómen. Dat snappen we dankzij accenten op de letters. Accenten typen is een fluitje van een cent. Weet u al hoe het moet?

U kent ze wel, de trema's, accenten en umlauts. Tekens die verbonden zijn met een bepaalde letter. Ze kunnen bijvoorbeeld het verschil aangeven tussen 'een man' (lidwoord) of 'één man' (telwoord). 

De tekens zijn niet direct beschikbaar op het toetsenbord maar met een trucje wel snel te typen. U vindt op elk toetsenbord een accent aigu ('), trema of umlaut ("), accent grave (`), accent circonflex (^) of tilde (~). Het zijn zogenaamde dode toetsen.

Typemachine
Die term is ontleend aan de typemachines van voorheen. Bij elke aanslag wordt de 'wagen', zoals de bewegende bovenkant van het apparaat wordt genoemd, verplaatst. Maar bij dode toetsen blijft de wagen staan. Dus het volgende teken wordt op dezelfde positie getypt. Dus men toetste eerst een ' en daarna een e. Het resultaat was een é

Toetsenbord
De computertoetsenborden van tegenwoordig werken eigenlijk niet anders. Druk op de '-toets en daarna op de e. Het teken é verschijnt vervolgens. Handig om te weten toch?

  • Dus een ' met een a, e, i, o, u, of y, geeft respectievelijk een á, é, í, ó, ú, of ý.
  • Een " met een a, e, i, o, u, of y, geeft respectievelijk een ä, ë, ï, ö, ü, of ÿ.
  • Een ` met een a, e, i, o of u, geeft respectievelijk een à , è, ì, ò, of ù.
  • Een ^ met een a, e, i, o of u, geeft respectievelijk een â, ê, î, ô, of û.
  • Een ~ met een a, o of n, geeft respectievelijk een ã, õ, of ñ.
  • Een Ctrl+, met een c geeft een ç.

Numeriek toetsenbord
Windows-gebruikers hebben nog een optie om snel tekens te typen. Dit werkt met het zogeheten numerieke toetsenblok, dat u aan de rechterkant van het toetsenbord vindt. Ieder teken heeft een zogeheten alt-code. Houd de Alt-toets ingedrukt terwijl u deze cijfercode intoetst op het numerieke toetsenblok. Laat daarna de Alt-toets los. Zo heeft de ë de Alt-code 0235. Dus druk de Alt-toets in en typ 0235 en laat de Alt-toets weer los. Op deze pagina vindt u een tabel met diverse Alt-codes: http://nl.wikipedia.org/wiki/Diakritisch_teken#Diakrieten

Werkt het bij u niet? Zorg dat NumLock is ingeschakeld. U vindt de NumLock-toets linksboven op het numerieke toetsenblok.

Mac
Werkt u met een Mac-computer, dan kunt u simpelweg een letter langer ingedrukt houden. Er verschijnen dan opties voor de letter inclusief accent. Druk bijvoorbeeld de letter e langer in en u kunt kiezen uit zeven opties. Druk op het toetsenbord op het cijfer dat hoort bij de letter die u wilt hebben. Drukt u bijvoorbeeld bij de letter e op het cijfer 2, dan krijgt u é.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.