Menu Zoek

Supersnel zoeken met Spotlight (iPad en iPhone)

zoeken met spotlight

Gebruik Apples eigen zoeklicht om razendsnel alles op te sporen. Apps, sites, contacten, muziek; Spotlight doorzoekt het allemaal.

Het is misschien wel de handigste functie die er te vinden is op de iPad en iPhone. Toch is de kans groot dat u er niet bekend mee bent. Want Spotlight is geen aparte app en is ook nergens standaard zichtbaar. Dat neemt niet weg dat het een handige optie is. Spotlight doorzoekt de iPad/iPhone pijlsnel. Naar apps, muziek, contacten, mail webpagina's. Ja, naar wat niet eigenlijk? Wij laten u zien hoe Spotlight werkt.

  • Activeer Spotlight door vanaf elk willekeurig Beginscherm met één vinger, vanaf het midden, omlaag te vegen.
  • Siri-suggesties komen in beeld, daarboven of onder staat een zoekbalk. Voer een zoekterm in.
  • Terwijl u typt worden treffers zichtbaar. De zoekresultaten worden naar onderdeel geordend. Bijvoorbeeld 'Mail', 'Contacten', 'Apps' of 'Muziek'. Natuurlijk afhankelijk van wat u intikt. Gevonden wat u zoekt? Tik dan op de bewuste treffer. Of sluit Spotlight weer af door rechtsboven op het kruisje te tikken, op de Thuisknop te drukken, of vanaf de onderrand van het scherm naar boven te vegen.

Wie eenmaal gewend is aan Spotlight zal merken hoeveel tijd de functie bespaart. Het is niet meer nodig om bijvoorbeeld de app 'Contacten' te openen en daarna een bekende op te zoeken. Het kan rechtstreeks in Spotlight. Ook kan er naar adressen gezocht worden. Voer een straatnaam in en er verschijnt een suggestie in de app Kaarten.

Standaard doorzoekt Spotlight alles. Maar via de instellingen hebt u invloed op de categorieën die doorzocht moeten worden.

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Siri en zoeken.
  • Onderaan het scherm staat een lijst met apps. Tik op de app die u niet meer wilt doorzoeken.
  • Schuif het schuifje achter 'Toon app in 'Zoek'' naar links.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.