Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Toeslagen berekenen, aanvragen of controleren

mijntoeslagen_thumbnail8bit Waar kan ik mijn toeslagen uitrekenen? En is klopt de zorg- of huurtoeslag nog? Bereken het op Toeslagen.nl van de Belastingdienst en vraag het gelijk aan.

Toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag, moet u zelf aanvragen. Het is dus hartstikke belangrijk om te berekenen waar u recht op hebt. Anders loopt u misschien zomaar geld mis. Krijgt u al toeslag van de overheid? Dan is het verstandig om de gegevens ieder jaar te controleren en wijzigen. Want wie te veel krijgt, moet de toeslag later terugbetalen.

Op de site Toeslagen.nl staat alle belangrijke informatie over de tegemoetkomingen. Bereken hier op welke toeslagen u recht hebt en hoe hoog het bedrag is. Vervolgens vraagt u ze ook via deze site, die van de Belastingdienst is, aan. Daar hebt u uw DigiD-inloggegevens voor nodig.

 • Ga naar www.toeslagen.nl
 • Klik op Inloggen > Mijn toeslagen.
 • Klik bij 'Inloggen op Mijn toeslagen' op Inloggen met DigiD.
 • Log in met uw DigiD-gegevens. Klik op Met gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen met uw wachtwoord. Klik op Met de DigiD app als u liever inlogt via de DigiD-app op de smartphone.
 • Klik op Inloggen.
 • Op het welkomstscherm staat welke toeslagen u krijgt. Onder 'Status laatste wijzigingen' ziet u welke wijzigingen er zijn doorgegeven. Dit kan zijn door uzelf, uw toeslagpartner of door de Belastingdienst. Wijzigt er iets in uw inkomen, krijgt u een toeslagpartner of wilt u gewoon berekenen waar u recht op hebt? Klik dan in de menubalk op Actuele berekening.
 • Klik op het gewenste onderdeel zoals Zorgtoeslag of Huurtoeslag.
 • Afhankelijk van of u een toeslag krijgt, staat hier informatie.
  • Krijgt u nog geen toeslag maar denkt u daar wel recht op te hebben? Klik dan op Proefberekening. Een nieuw scherm opent. Vul hier alle informatie in en kijk of u recht hebt op een toeslag. Hebt u recht op toeslag? Klik dan bij het tabblad 'Mijn toeslagen' onder 'Toeslagenoverzicht [jaartal]' achter de juiste toeslag op Aanvragen en doorloop de stappen.
  • Krijgt u al toeslag maar wijzigt uw situatie? Klik dan op de regel Klik hier om de laatste gegevens te zien waarmee wij uw toeslag hebben berekend of om uw gegevens te wijzigen.
  • In het overzicht staat welk toeslagbedrag u maandelijks ontvangt. En ook wat uw toetsingsinkomen is. Controleer deze gegevens. Wijzigt er iets? Klik dan rechts in het menu onder 'Wijziging doorgeven' op de optie die van toepassing is. Bijvoorbeeld Ik ga trouwen of Er wijzigt iets in het vermogen.
  • Doorloop de stappen.
 • Alle wijzigingen doorgegeven? Klik in de menubalk op uw naam > Uitloggen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.