Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Tweestapsverificatie bij een Google-account

verificatie

Google beveiligt de accounts van zijn gebruikers extra goed met 'verificatie in twee stappen'. Hoe werkt dat precies?

De oude Romeinen wisten het al: wachtwoorden komen gemakkelijk in verkeerde handen. Daarom bedachten ze elke ochtend een vers wachtwoord, dat werd doorgegeven in forten en kampen. Maar het is natuurlijk ondoenlijk om in het digitale leven je wachtwoord dagelijks te wijzigen. Accounts beter beveiligen, kan nu met tweestapsverificatie. Daarbij vult de gebruiker niet alleen een wachtwoord in, maar identificeert hij zich ook nog op een andere manier. Bijvoorbeeld met een vingerafdruk of via een code die per sms wordt verzonden.

Google noemt het geen tweestapsverificatie, maar ‘authenticatie in twee stappen’. Wie inlogt bij een Google-dienst zoals Gmail, krijgt een code toegestuurd op de telefoon. Alleen met die code opent de Google-dienst. De gebruiker kan aangeven op welke apparaten deze extra controle niet hoeft. Denk aan de laptop die elke dag aangaat.

  • Ga naar de pagina Verificatie in 2 stappen en log indien nodig in.
  • Klik op Aan de slag.
  • Vul het wachtwoord van uw Google-account in.
  • Klik op Volgende.
  • Er staat op welke apparaten u bij Google ingelogd bent. Deze apparaten ontvangen straks meldingen ('prompts' noemt Google die). Staat het gewenste apparaat er niet bij, voeg het dan toe.
    • Klik op Wordt je apparaat niet weergegeven?
    • Volg de instructies op het scherm.
    • Klik op Opnieuw proberen.
  • Klik op Doorgaan.
  • Vul bij ‘Laten we je telefoon gaan instellen’ uw telefoonnummer in.
  • Kies voor Sms of Telefoonoproep.
  • Klik op Volgende.
  • Koos u voor 'Sms'?
    • Google stuurt een code naar het opgegeven telefoonnummer. Neem de code over op het computerscherm en klik op Volgende.
  • Koos u voor 'Telefoonoproep'?
    • Een onbekend telefoonnummer belt. Neem op.
    • Een robotstem geeft een code door. Vul de code in op de computer.
    • Is het niet gelukt? Klik op Opnieuw verzenden en er wordt een nieuwe code doorgebeld.
    • Klik op Klaar.
  • Het opgegeven telefoonnummer is geverifieerd. Klik op Aanzetten.

De extra beveiliging is ingeschakeld. Sluit de het tabblad eventueel.

Hoe werkt het inloggen bij Google met de extra beveiliging?

  • Open een Google-dienst, bijvoorbeeld Gmail.com.
  • Log in met gebruikersnaam en wachtwoord en klik op Volgende.
  • Pak een gekoppeld apparaat en ontgrendel het toestel.
  • Verschijnt er niet automatisch een melding? Open dan de app Google.
    • Tik op Ja, ik ben het.

    De Google-dienst opent.

    Code via telefoon

    Is het gekoppelde apparaat niet in de buurt? Laat dan een code sturen naar uw telefoonnummer.

    • Open een Google-dienst, bijvoorbeeld Gmail.com.
    • Log in met gebruikersnaam en wachtwoord en klik op Volgende.
    • Klik op Probeer het op een andere manier.
    • Klik op Ontvang een verificatiecode op ****.
    • Pak uw telefoon erbij.
      • Bij sms: Google stuurt een code naar het opgegeven telefoonnummer. Neem de code over op het computerscherm en klik op Volgende.
      • Bij telefoonoproep: een onbekend telefoonnummer belt u. Neem op, typ de gesproken code in en klik op Volgende.

    De Google-dienst opent.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.