Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Tweestapsverificatie bij een Google-account

verificatie

Stel 'verificatie in 2 stappen' in bij Google om het account beter te beveiligen.

De oude Romeinen wisten het al: wachtwoorden komen gemakkelijk in verkeerde handen. Daarom bedachten ze elke ochtend een vers wachtwoord, dat werd doorgegeven in forten en kampen. Dat het in het digitale leven ondoenlijk is je wachtwoord dagelijks te wijzigen, snapt een kind. Om accounts beter te beveiligen zijn daarom andere oplossingen bedacht. Zoals tweestapsverificatie. Het woord is gelukkig ingewikkelder dan de betekenis ervan. Met tweestapsverificatie vult de gebruiker niet alleen een wachtwoord in, maar identificeert hij zich ook nog op een andere manier. Bijvoorbeeld door middel van een vingerafdruk of via een code die per sms wordt verzonden.

Lees hierover meer in het artikel ‘Wat is tweestapsverificatie?

Google spreekt niet van tweestapsverificatie, maar van ‘authenticatie in twee stappen’. Tijdens het instellen spreekt het bedrijf van ‘Verificatie in 2 stappen’. Daarmee wordt steeds hetzelfde bedoeld. Het werkt op de volgende manier: na het inloggen bij Google (of Gmail of een andere dienst van Google) wordt er een code naar uw telefoon gestuurd. Pas nadat u die hebt ingevuld krijgt u toegang tot de Google-dienst. Om het u gemakkelijk te maken, kunt u daarna aangeven dat u deze controle op het huidige apparaat wilt overslaan. Doe dat alleen op eigen apparaten die u vaak gebruikt.

 • Ga naar de volgende pagina: ‘verificatie in 2 stappen’, en log indien nodig in.
 • Klik op Aan de slag.
 • Vul bij ‘Laten we je telefoon gaan instellen’ uw telefoonnummer in.
 • Kies daaronder voor ‘Sms’ of ‘Telefoonoproep’.
 • Klik op Volgende.
 • Google stuurt een code naar het opgegeven telefoonnummer. Voer die in en klik op Volgende.
 • Klik op Inschakelen.
 • De extra beveiliging is nu ingeschakeld. Sluit de browser eventueel.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.