Menu Zoek

Twitter in een notendop

0107-twitter

Het sociaal netwerk Twitter wordt door bedrijven en consumenten gebruikt om berichtjes te delen. Wat is Twitter precies en hoe werkt het?

De naam Twitter is Engels en betekent 'kwetteren', zoals vogels ook doen. Het logo van de site is dan ook een vogeltje. Twitter is een dienst waarmee gebruikers korte berichten kunnen versturen en lezen. De lengte is maximaal 280 tekens. Dat is inclusief de komma's, punten, aanhalingstekens en spaties.

Het is ook mogelijk om uw locatie, een poll, links naar websites, foto's en video's in een bericht op te nemen. De berichten op Twitter heten trouwens 'tweets'. Gebruikers van Twitter kunnen zich abonneren op de berichten van andere mensen. Dan volgen ze die persoon, wat wordt aangeduid met het woord 'volger' of in het Engels follower. Elke keer als iemand inlogt bij Twitter, ziet hij de nieuwste berichten van de mensen die hij volgt.

In tweets komt u vaak de tekens # en @ tegen. Achter het #-teken staan één of meerdere woorden (zonder spaties). Samen heet dit een 'hashtag' (spreek uit als: hèsj-tèk). Een bekende hashtag is bijvoorbeeld #rijdenderechter voor het tv-programma De Rijdende Rechter. Met een hashtag in het bericht kunnen tweets over een bepaald onderwerp gemakkelijk worden teruggevonden door anderen. U kunt zelf ook zoeken op hashtags met behulp van de zoekbalk. Onder of naast de zoekbalk staat de lijst 'Trends voor jou' met hashtags die op dit moment populair zijn. Klik op en hashtag om de bijbehorende berichten te bekijken.

De apenstaart komt u ook geregeld tegen op Twitter. Zie het als een soort adressering; de @ staat vlak voor iemands twitternaam. Als iemand een tweet verstuurt met daarin @uwnaam, dan komt die tweet bij u terecht. Als u bijvoorbeeld een tweet wilt versturen aan de voetbaltrainer Ronald Koeman, dan zet u in uw bericht @RonaldKoeman.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.