Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Van Back-up en Synchronisatie over naar Google Drive

back-up overstappen x250

Google vernieuwt het programma waarmee u back-ups van de computer maakt in de cloud. ‘Back-up en synchronisatie’ heet voortaan ‘Google Drive'.

Wie het programma Back-up en Synchronisatie gebruikt om (automatisch) een reservekopie van computerbestanden te maken, wordt sinds kort gevraagd om over te stappen naar Google Drive. Dit waren altijd twee gescheiden diensten, maar Google gaat ze samenvoegen. Dit betekent dat gebruikers eenmalig hun account moeten overzetten. Dat heeft geen gevolgen voor de opgeslagen bestanden. Alleen het programma zelf verandert.

Komt er een venster met de melding 'Google Drive voor desktop vervangt Back-up en synchronisatie' in beeld? Doe dan het volgende.

  • Klik op Inloggen.
  • Klik achter uw Google-account nogmaals op Inloggen.
  • Klik op Mappen controleren.
  • Er verschijnt een lijst met de mappen waarvan altijd al een back-up werd gemaakt.
    • Wilt u niks veranderen, klik dan bij alle mappen op Toegang geven.
    • Wilt u een map straks niet meer back-uppen, klik dan op Stoppen met synchroniseren.
  • Geef indien gevraagd toegang tot bestanden op de computer.
  • Klik op Volgende.
  • De mappen worden gecontroleerd en overgezet. Dit kan even duren. Mogelijk is niet alles wat op de computer in de map(pen) staat ook geback-upt in de cloud. In dat geval komt achter elke map te staan om hoeveel bestanden het gaat.
  • Klik eventueel op [aantal] bestanden moeten worden gesynchroniseerd en bekijk om welke bestanden het gaat.
    • Klik achter de blauwe stip op het pijltje.
    • Blader door de submappen om te zien om welke bestanden het gaat.
    • Moeten die bestanden wel mee in de volgende back-up, klik dan op Instellingen controleren.
    • Klik op Ok.
  • Kies hoe u de gekozen mappen wilt opslaan. Zet een vinkje voor uw keuze.
    • Kies Google Drive als u wilt dat alles in de mappen zowel in de cloud als op de computer staat.
    • Kiest u voor Google Foto's dan worden alleen foto's en video's meegenomen in de back-up. Die vindt u dan niet terug in Google Drive, maar in Google Foto's.
  • Klik op Volgende.
    • Maakt u een back-up van meerdere mappen, herhaal dit dan per map.
    • Klik op Opslaan.
    • Het oude programma wordt verwijderd. Klik op Ok.
    • Het overzetten is klaar. Klik op Drive voor desktop openen.

    Iedereen met een Google-account krijgt gratis 15 GB opslagruimte. Mocht de back-up groter zijn dan dat, dan krijgt u helaas een incomplete back-up in de cloud. U krijgt hier melding van. Gebrek aan opslagruimte is te verhelpen door data uit Google Drive te wissen of door te betalen voor meer opslagruimte.

    Lees meer over het instellen van Google Drive in het artikel 'Google Drive-app installeren en instellen (Windows 10)'.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.