Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 1 juli 2023.

Veilig wachtwoorden opschrijven

Artikel

Het onthouden van meerdere wachtwoorden is nogal lastig. Schrijf ze daarom veilig op.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
3,7 / 5 (7 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 12 sep 2023

Meerdere wachtwoorden

Iemand heeft al gauw tientallen wachtwoorden. Denk maar aan al die accounts bij sociale media, webwinkels, online videodiensten, verzekeraars, banken, energieleveranciers en overheidsinstanties. Elke organisatie stelt eigen eisen aan wachtwoorden. Het wachtwoord moet bijvoorbeeld uit een minimaal aantal karakters bestaan. Daarnaast is er vaak een combinatie van (hoofd)letters, cijfers en/of tekens noodzakelijk. Bepaalde banken verlangen bovendien dat klanten hun wachtwoorden elk jaar wijzigen, zoals ING. Kortom, het is zo goed als onmogelijk om verschillende wachtwoorden van alle accounts te onthouden. Noteer ze om die reden veilig.

Opschrijven

Schrijf wachtwoorden op of bewaar ze digitaal. Voor laatstgenoemde optie bestaan er speciale hulpjes, zoals LastPass en Bitwarden. Deze zogeheten wachtwoordmanagers ‘onthouden’ de codes namens u. Bewaar inloggegevens overigens nooit in een tekstbestand op de computer. Dat is erg riskant, want digitale boeven kunnen dit document misschien stelen. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om een wachtwoordmanager te gebruiken. In dat geval is veilig opschrijven een goed alternatief.

Gebruik voor het noteren van wachtwoorden bijvoorbeeld een notitieblok. Zet de naam van de organisatie, de gebruikersnaam en het wachtwoord op papier. Zorg bij elk account voor voldoende witruimte, voor een nieuw wachtwoord. Het is namelijk verstandig om inloggegevens af en toe te wijzigen. Houd de geschreven wachtwoorden altijd buiten het zicht van een webcam of beveiligingscamera. Zo kunnen potentiële hackers de gegevens niet inzien.

Wachtwoorden bewaren

Bewaar inloggegevens op een veilige (verstop)plek die andere personen niet gemakkelijk kunnen vinden. In een ideaal scenario liggen de opgeschreven wachtwoorden in een brandwerende kluis. Deel de code van de kluis met iemand die u volledig vertrouwt, bijvoorbeeld uw partner of (klein)kind. In geval van overlijden hebben nabestaanden zo toegang tot de inloggegevens. De notaris kan de opbergplek of kluiscode eventueel opnemen in een testament.

Wachtwoordenboekje

Vindt u het lastig om wachtwoorden overzichtelijk in een notitieblok te noteren? Overweeg dan een speciaal wachtwoordenboekje dat in diverse (online) boekhandels verkrijgbaar is. Of gebruik dit boekje uit onze webshop. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven