Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Veilig wachtwoorden opschrijven

wachtwoord-opschrijven2

Het onthouden van meerdere wachtwoorden is nogal lastig. Schrijf ze daarom veilig op.

Iemand heeft al gauw tientallen wachtwoorden. Denk maar aan al die accounts bij sociale media, webwinkels, online videodiensten, verzekeraars, banken, energieleveranciers en overheidsinstanties. Elke organisatie stelt eigen eisen aan wachtwoorden. Het wachtwoord moet bijvoorbeeld uit een minimaal aantal karakters bestaan. Daarnaast is er vaak een combinatie van (hoofd)letters, cijfers en/of tekens noodzakelijk. Bepaalde banken verlangen bovendien dat klanten hun wachtwoorden elk jaar wijzigen, zoals ING. Kortom, het is zo goed als onmogelijk om verschillende wachtwoorden van alle accounts te onthouden. Noteer ze om die reden veilig.

Schrijf wachtwoorden op of bewaar ze digitaal. Voor laatstgenoemde optie bestaan er speciale hulpjes, zoals LastPass en Bitwarden. Deze zogeheten wachtwoordmanagers ‘onthouden’ de codes namens u. Bewaar inloggegevens overigens nooit in een tekstbestand op de computer. Dat is erg riskant, want digitale boeven kunnen dit document misschien stelen. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om een wachtwoordmanager te gebruiken. In dat geval is veilig opschrijven een goed alternatief.

Gebruik voor het noteren van wachtwoorden bijvoorbeeld een notitieblok. Zet de naam van de organisatie, de gebruikersnaam en het wachtwoord op papier. Zorg bij elk account voor voldoende witruimte, voor een nieuw wachtwoord. Het is namelijk verstandig om inloggegevens af en toe te wijzigen. Houd de geschreven wachtwoorden altijd buiten het zicht van een webcam of beveiligingscamera. Zo kunnen potentiële hackers de gegevens niet inzien.

Bewaar inloggegevens op een veilige (verstop)plek die andere personen niet gemakkelijk kunnen vinden. In een ideaal scenario liggen de opgeschreven wachtwoorden in een brandwerende kluis. Deel de code van de kluis met iemand die u volledig vertrouwt, bijvoorbeeld uw partner of (klein)kind. In geval van overlijden hebben nabestaanden zo toegang tot de inloggegevens. De notaris kan de opbergplek of kluiscode eventueel opnemen in een testament.

Vindt u het lastig om wachtwoorden overzichtelijk in een notitieblok te noteren? Overweeg dan een speciaal wachtwoordenboekje dat in diverse (online) boekhandels verkrijgbaar is. Of gebruik dit boekje uit onze webshop.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.