Menu Zoek

Wachtwoordmanager LastPass gebruiken

Hebt u ook zo’n moeite om al die wachtwoorden van online diensten te onthouden? Dan is de wachtwoordmanager LastPass wat voor u. Het is een gratis online dienst die alle wachtwoorden bijhoudt van de sites die u gebruikt. Elke keer als u inlogt op een nieuwe site, zal het programma vragen of het de gegevens moet onthouden. Doet u dat, dan worden ze voortaan automatisch ingevuld.

In dit artikel bespreken we het gebruik van LastPass voor Windows. Het programma is ook beschikbaar voor de Mac, maar de werkwijze kan afwijken.

Het downloaden van LastPass naar uw computer staat uitgebreid beschreven in het artikel ' LastPass '. Hieronder leest u hoe u LastPass gebruikt.

Na het installeren van LastPass moet u de invoegtoepassing van LastPass voor uw internetbrowser installeren.

 • Klik  op het Bureaublad op de snelkoppeling My LastPass Vault. Ziet u deze snelkoppeling niet op het Bureaublad staan, dan kunt u deze knop ook vinden in de lijst met alle apps of programma's.
 • De website van LastPass opent. Onderin verschijnt een balk waarin staat dat de invoegtoepassing LastPass Toolbar gereed is voor gebruik. Klik op Inschakelen.
 • Boven in uw browser verschijnt nu een balk van LastPass.

Om LastPass te kunnen gebruiken, moet u inloggen. 

 • Klik in de balk van LastPass boven in uw browser links op de LastPass-knop (die momenteel grijs is).
 • Vul het door u opgegeven mailadres en uw wachtwoord van LastPass in. Het enige wachtwoord dat u nu nog hoeft te onthouden. Klik dan op Aanmelden. U kunt de lijst met opgeslagen wachtwoorden nu als volgt bekijken:
 • Klik op de LastPass-knop (die nu roodgekleurd is) in uw browser.
 • Klik op Mijn LastPass Kluis. Al uw opgeslagen wachtwoorden worden hier bewaard.

'Onthoud Wachtwoord' staat niet aangevinkt, op deze manier zijn uw wachtwoorden het best beveiligd.

Wilt u die site voortaan niet meer zien? Bij het inloggen op LastPass haalt u dan het vinkje weg voor 'Toon mijn LastPass kluis na aanmelden'. 

LastPass is nu klaar voor gebruik. Ga naar een website waarop u moet inloggen. In dit voorbeeld tonen we het inloggen op SeniorWeb, maar LastPass werkt bij alle websites waarop uw moet inloggen.

Na het inloggen verschijnt er een smalle balk bovenin beeld. Daar kunt u ervoor kiezen het wachtwoord die u op de site gebruikt, op te slaan met LastPass. U hoeft dat niet te doen, u kunt ook kiezen voor 'Nooit voor deze site' of 'Niet nu'. Om het wachtwoord wel op te slaan, klikt u op Website opslaan in de smalle balk.
Voorbeeld van scherm

Nu moet u enkele gegevens over de site invoeren. De naam van de site staat al ingevuld. Maar u kunt er zelf een groep voor aanmaken, bijvoorbeeld 'Computers'. Vink eventueel Automatisch aanmelden aan om voortaan automatisch in te loggen. Klik dan op Website opslaan .
Voorbeeld van scherm

Nu loggen we uit en verlaten we SeniorWeb. Om te testen of de opslag goed is gegaan, bezoeken we opnieuw de site van SeniorWeb en klikken op Inloggen. Het inlogvenster verschijnt, met daarin onze gegevens.

Hebt u bij één website meerdere accounts, dan klikt u met uw rechtermuisknop in het venster van de gebruikersnaam en selecteert u het juiste account. Vervolgens kunt u inloggen.

Ook kunt u vanuit de wachtwoordkluis direct naar de website die u wilt bezoeken: 

 • Klik op de LastPass-knop in uw browser.
 • Klik vervolgens op Mijn LastPass Kluis.
 • Alle sites waarvan u uw wachtwoord hebt opgeslagen in LastPass zijn nu zichtbaar.
  Voorbeeld van scherm
 • Klik op de website die u wilt openen. LastPass haalt uw gegevens op en u bent ingelogd.

Bij elke website die u bezoekt en waar u moet inloggen kunt u op dezelfde manier te werk gaan. U kunt ook meerdere accounts voor één dienst invoeren. Bijvoorbeeld als u meerdere Gmail e-mailadressen hebt.

 • Let op: sommige websites verhinderen dat LastPass automatisch de gegevens invult. Wat u dan doet is het volgende:
 • Rechtsklik in het vak waar uw gebruikersnaam moet komen te staan.
 • In het menu dat verschijnt, gaat u met uw muisaanwijzer naar Lastpass.
 • Klik in het uitklapmenu op Kopieer gebruikersnaam en kies de juiste gebruikersnaam.
 • Klik vervolgens weer met rechts in het vak voor uw gebruikersnaam en kies voor Plakken.

Volg bovenstaande stappen ook voor het wachtwoord en kies dan in plaats van het invulvak voor de gebruikersnaam die van het wachtwoord en in plaats van 'Kopieer gebruikersnaam' voor Kopieer wachtwoord.

LastPass kent een Nederlandstalig menu, waarin u de instellingen kunt bekijken en nog veel meer. U opent het door te klikken op de LastPass-knop in uw internetprogramma. U kunt alle opties bekijken en als u wilt, wijzigen. De genoemde kluis is de online plaats waar uw gegevens worden bewaard.

Het is goed geregeld uw hoofdwachtwoord te wijzigen. Dat is nodig vanwege de veiligheid. Zo pakt u dit aan:

 • Klik op Starten > LastPass > My LastPass Vault.
 • De website van LastPass opent. Klik links in beeld op een afbeelding van een tandwiel.
  Voorbeeld van scherm
 • Klik in het nieuwe venster op Wijzig hoofdwachtwoord.
  Voorbeeld van scherm
 • Een nieuwe pagina opent. Vul de gewenste gegevens in, zoals het oude en het nieuwe wachtwoord en een hint voor als u het wachtwoord vergeet.
 • Klik op Bewaar hoofdwachtwoord.

Het wachtwoord is gewijzigd.

Erg belangrijk: vergeet niet LastPass af te sluiten als u klaar bent met internetten. U wilt immers niet dat de persoon die na u achter de computer kruipt kan inloggen alsof hij of zij u is. Klik in uw internetprogramma op de LastPass-knop en in het keuzemenu op Afmelden .
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.