Menu Zoek

Verborgen opties van Startknop in Windows

windows 10 startknop

De Startknop heeft meer opties dan u in eerste instantie ziet. Welke verborgen pareltjes zijn er?

De Startknop, de knop in de Taakbalk met het Windows-logo, heeft meer opties dan de meeste mensen denken. Natuurlijk openen via de Startknop programma's en de instellingen. Maar wie met de rechtermuisknop op de Startknop klikt, ziet allerlei verborgen opties. We bespreken de handigste.

Taakbeheer laat zien waar de computer zich allemaal mee bezighoudt. Hier vindt u een overzicht van alle programma's die openstaan. Via het venster kunt u zo'n programma ook sluiten. Handig als een programma vastloopt en op de gebruikelijke manier afsluiten niet meer lukt. Een vastgelopen programma afsluiten werkt zo:

 • Klik met de rechtermuisknop op de Startknop.
 • Klik op Taakbeheer.
 • Klik op het programma dat u wilt sluiten.
 • Klik onderin op Beëindigen.

Bekijk hier met welke netwerken de computer is verbonden.

 • Klik met de rechtermuisknop op de Startknop.
 • Klik op Netwerkverbindingen.

Staan er veel programma's open en wilt u direct het Bureaublad in beeld krijgen? Klik dan met de rechtermuisknop op de Startknop en dan op Bureaublad. Helemaal rechts in de Taakbalk klikken werkt trouwens ook, en is eigenlijk nog sneller.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.