Menu Zoek

Video's op volledig scherm afspelen

fullscreen videos Filmpje te klein in beeld? Speel video's dan schermvullend af. Draai telefoon of tablet een kwartslag of vind de knop 'Volledig scherm' of 'Fullscreen'.

Video's verschijnen te pas en te onpas op websites, sociale media en in apps. En gek genoeg telkens in een ander formaat. Soms is de weergave zo klein dat er amper wat van te zien is. Hoe krijgt u het filmpje groter? En hoe zet u het beeld daarna weer normaal? Kort gezegd zijn er drie manieren: door het scherm te draaien, door de juiste knop te vinden of beide.

Een video groter bekijken werkt bijna altijd hetzelfde. Dat geldt voor de computer, de tablet en de smartphone en ook voor apps als WhatsApp en websites zoals Nu.nl.

 • Open een website of app met een video en start het filmpje.
 • Vrijwel altijd staat er in het menu van de video het pictogram ‘Volledig scherm’ Knop 'Volledig scherm', ’Fullscreen’ knop fullscreen, of iets soortgelijks. Klik of tik hierop en alleen de video is nog zichtbaar.
  • Op de iPad/iPhone is zo'n pictogram soms niet zichtbaar. Tik dan twee keer snel achter elkaar op de video voor de schermvullende weergave.
 • Daarnaast is het bij mobiele apparaten soms ook nodig om het toestel een kwartslag te draaien.
 • Meestal verdwijnt het menu van de video als die het hele scherm gebruikt. Haal de knoppen terug door ergens op het scherm te tikken (tablet/smartphone) of door de muis over het beeld te bewegen (computer).
 • De schermvullende weergave sluiten? Klik of tik dan op het pictogram ‘Volledig scherm verlaten’ Video weer in kleiner scherm afspelen, ’Volledig scherm uit’ Knop 'Volledig scherm uit', of iets soortgelijks. Op de computer kan dit ook door de Esc-toets in te drukken.

Gebeurt er niks als u de tablet of smartphone een kwartslag draait, controleer dan of de schermrotatie vergrendeld is.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.