Menu Zoek

Wat betekent het oranje stipje op de iPhone?

oranje melding op de iphone

Staat bovenaan de iPhone een oranje of groen bolletje? Zo zie je dat een app de camera of microfoon van het toestel gebruikt.

Het is natuurlijk niet fijn als een app stiekem meekijkt of -luistert via de iPhone/iPad. Daarom staat bovenaan in de statusbalk een gekleurde stip als een app de camera of microfoon gebruikt. Na een tijdje verdwijnt het bolletje weer. Bij een oranje bolletje gebruikt een app de microfoon van de iPhone. Bij een groene stip staat de camera aan.

Op veel momenten is het logisch dat er een gekleurde stip staat. De oranje stip bijvoorbeeld bij het bellen, het inspreken van een spraakbericht of als u Siri iets vraagt. Daarvoor moet het toestel wel de microfoon gebruiken. Ook is het niet raar dat het groene bolletje verschijnt als u een foto of video maakt. Gebruikt u geen functie waarvoor de camera of microfoon nodig is? Dan zijn de stipjes een belangrijke waarschuwing. U weet dan dat een app meekijkt of meeluistert.

Ziet u bovenaan een groene of oranje stip? Controleer dan zo welke app de camera of microfoon gebruikt:

  • Open het bedieningspaneel. Veeg daarvoor van boven naar beneden over het scherm.
  • Bovenaan staat welke app gebruikmaakt van de camera en/of microfoon. Tik eventueel bovenaan op de naam van de app voor meer informatie.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.