Menu Zoek

Wat is de zonkracht (uv-index) vandaag?

iv-index x250

Hoe groot is de kans dat u verbrandt vandaag? Zoek in de weer-app van de iPhone/iPad op wat de zonkracht (uv-index) is.

Met de uv-index wordt uitgedrukt hoeveel ultraviolete-straling in het zonlicht zit. In de volksmond noemen we dat de zonkracht. Als de zonkracht hoog is, verbrand je sneller. Dat beschadigt de huid en kan huidkanker veroorzaken. En op den duur is uv-straling ook schadelijk voor de ogen. Het is dus goed om de uv-index te controleren, bijvoorbeeld als u op pad gaat.

De weer-app op de iPhone en iPad laat zien wat de uv-index van vandaag is. Er staat gelijk bij of het verstandig is om zonnebrandcrème op te smeren. Zoek het zo op:

  • Open de app Weer.
  • Scrol een stuk omlaag en tik op Uv-index.

    UV-index

De grafiek laat zien wanneer de zonkracht het sterkst is. Onder de grafiek staat een advies. In Nederland is de zonkracht 's zomers meestal maximaal 8. Wie dan een kwartier zonder bescherming in de zon zit, begint al te verbranden. Als de uv-index 3 of hoger is, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie mensen aan om de huid te beschermen met zonnebrandcréme.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.