Menu Zoek

Wat is een juicekanaal?

wat is een juicekanaal

Roddels over bekende Nederlanders staan tegenwoordig binnen een seconde op een juicekanaal. Maar wat houdt zo'n kanaal eigenlijk in?

Roddels over bekende Nederlanders worden niet alleen meer besproken tijdens RTL Boulevard of in de Privé en Story. Maar ook op zogenoemde juicechannels. Dat zijn roddelkanalen in een modern jasje. Ze zitten op sociale media, vooral op Instagram en YouTube. De roddelverspreiders delen nieuwtjes en roddels over acteurs, influencers, realitysterren en andere bekende Nederlanders. Vaak gaat het over schandalen of iemands liefdesleven. Bijvoorbeeld over André Hazes, en over de redenen dat Nick en Simon stoppen met hun carrière samen.

Een paar bekende juicekanalen op Instagram zijn Life of Yvonne (630.000 volgers), Marwajuicee (136.000 volgers) en RoddelPraat (100.000 volgers). Zo deelde Yvonne Coldeweijer van Life of Yvonne informatie over Marco Borsato. Niet alleen op Instagram, maar ook op haar YouTube-kanaal, waarin ze video's deelt met meer details. Eerst was Fawrynotsawry (163.000 volgers) ook een juicekanaal. Maar hij is hiermee gestopt. Hij wilde niemand meer de grond intrappen.

De makers van juicekanalen zijn geen journalisten. De meesten hebben geen baas en contract waarin staat wat ze wel en niet mogen delen. De informatie die ze delen is daarom vaak ongefilterd. Het kan een nieuwtje zijn over iemands liefdesleven, criminele activiteiten en (andere) schandalen. Dit noemen we ook wel exposen. Met het nieuws maak je iemand te schande. Zo bracht Life of Yvonne een video naar buiten waarop rapper Lil kleine zijn inmiddels ex mishandelde. En ze verspreidde informatie over de scheve schaats van Waylon.

Steeds vaker krijgen juicekanalen kritiek. Want het roddelen heeft veel weg van pesten of iemand expres neerhalen. Ook zijn er vaak geen bewijzen voor de roddels. Daarom spande zangeres Samantha Steenwijk bijvoorbeeld een rechtszaak aan tegen Life of Yvonne. Het juicekanaal moest daarna van de rechtbank de uitspraken over dat Samantha Steenwijk illegale dieetpillen zou gebruiken rectificeren.

Veel juicekanalen speuren Instagram van bekende Nederlanders af voor roddels. Ze kijken bijvoorbeeld welke koppels elkaar hebben ontvolgd. Dit suggereert dan dat ze relatieproblemen hebben. Vaak werken juicechannels samen met anonieme bronnen: de tipgevers of spionnen. Dat zijn vaak mensen in de omgeving van een bekend persoon. Of iemand die ze via via kennen. Maar ook gewoon mensen op straat kunnen tips insturen met een foto als bewijs. Bijvoorbeeld via de chatfunctie van Instagram of via Telegram. Hier heeft Live of Yvonne haar eigen 'spionnenleger'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.