Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Wat is Touch ID op iOS/iPadOS?

081216_touch_id_home

Op de nieuwste modellen iPads en iPhones zit Touch ID. Hierdoor hebt u met behulp van uw vingerafdruk snel toegang tot het apparaat.

Touch ID is de naam voor de vingerafdruksensor in Apple-apparaten. Met andere woorden: met Touch ID kan uw iPad of iPhone uw vingerafdruk scannen. Apple heeft de sensor in de nieuwere iPhones en iPads verstopt achter de Thuisknop. De sensor is dus niet direct zichtbaar. Maar als uw Touch ID hebt ingesteld, scant de sensor uw vingerafdruk zodra u uw vinger op de Thuisknop legt.

Met Touch ID ontgrendelt u snel het apparaat. U hoeft niet het wachtwoord te typen, maar legt slechts kort uw vinger op de Thuisknop. U kunt Touch ID ook gebruiken om aankopen in de iTunes Store en App Store goed te keuren. Ook dit scheelt weer het typen van een wachtwoord. Apps van externe ontwikkelaars kunnen de technologie van Touch ID tegenwoordig ook gebruiken. Hierdoor gaat bijvoorbeeld het inloggen bij de app van de bank sneller. Touch ID moet dus voornamelijk zorgen voor gemak.

Bij de introductie van Touch ID was er ook gelijk veel te doen om de privacy. Want wat gebeurt er met de vingerafdrukken die opgeslagen worden? Apple zegt dat Touch ID geen beelden van de vingerafdruk bewaart. Met behulp van een wiskundige voorspelling wordt de afdruk bewaard op een speciale, extra beveiligde plek op het apparaat. De afdruk wordt dus niet opgeslagen op een server van Apple of in iCloud en het systeem en andere apps kunnen ook niet bij de wiskundige voorspelling. Apple geeft hiermee dus aan dat alleen Touch ID bij de vingerafdruk kan. Toch kan het een eng idee blijven om uw vingerafdruk op te slaan. Al hoeft u zich op basis van de verklaring van Apple geen zorgen te maken om misbruik.

  • Touch ID is gebruiksvriendelijk. U ontgrendelt snel het apparaat.
  • Vingerafdrukken zijn veiliger, omdat wachtwoorden makkelijker te achterhalen zijn.
  • Mocht er een hack zijn, kunt u gemakkelijk uw wachtwoord wijzigen. Uw vingerafdruk blijft natuurlijk hetzelfde.
  • Als back-up moet u alsnog een wachtwoord instellen en onthouden.

Overtuigd van de voordelen van Touch ID? Dan kunt u bij de Instellingen één of meerdere vingerafdrukken opslaan. Dus u kunt van uzelf meerdere vingers instellen, maar ook van andere gebruikers van het apparaat. Stel dit als volgt in bij iOS 10 of hoger. Hoe dit moet leest u in de tip 'Schermbeveiliging voor iPad en iPhone'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.