Menu Zoek

Websites meer leesbaar maken

inzoomen-website

Zijn de letters op een website minder goed leesbaar? Maak ze kleiner of groter op een Windows-pc of Mac door in of uit te zoomen.

Soms is de tekst op een site niet goed leesbaar. De letters zijn te klein of veel te groot. Het is dan handig om in of uit te zoomen op de website. Dat kan met het muiswieltje of met een toetsencombinatie. Zo maakt u de letters snel groter of kleiner op de site die openstaat. Dit trucje werkt in alle browsers op de pc: Firefox, Edge, Chrome en Safari. Let wel op: als u de browser opnieuw start, hebben de letters weer hun oude grootte.

Het wieltje op de muis gebruikt u om naar boven en beneden te scrollen. Maar u kunt er ook mee in- en uitzoomen. Dat werkt zo:

 • Open een website in de browser.
 • Druk op het toetsenbord op de Ctrl-toets (Windows) of Cmd-toets (Mac) en houd de toets ingedrukt.
 • Scrol met het muiswieltje omhoog om in te zoomen of scrol met het muiswieltje omlaag om uit te zoomen.

Snel letters groter of kleiner maken? Dat kan met een toetsencombinatie:

 • Open een website in de browser.
 • Druk op het toetsenbord op de Ctrl-toets (Windows) of Cmd-toets (Mac) en houd deze ingedrukt.
 • Druk op het plusteken om in te zoomen of druk op het minteken om uit te zoomen. Doe dat net zo vaak totdat de website de juiste grootte is.
 • Laat de Ctrl-toets weer los.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.