Menu Zoek

Widgets gebruiken op Android-apparaten

widget(1)

Widgets zijn kleine toepassingen voor op het startscherm van een smartphone. Ze laten informatie uit een app zien zonder die te openen.

Alle Android-apparaten kennen zogeheten widgets. Dit zijn kleine toepassingen die je op het startscherm kunt zetten. Ze horen altijd bij een app en geven informatie weer zonder dat de app moet worden geopend. Een agenda-widget bijvoorbeeld toont direct welke afspraken u binnenkort heeft. Een weer-widget toont in één oogopslag het actuele weer. Welke widgets beschikbaar zijn op de telefoon of tablet, hangt af van de geïnstalleerde apps en het merk van het toestel.

We oefenen als voorbeeld met de app 'Weer' op een Samsung-toestel met Android 14. Neem een willekeurige andere widget als die er niet is.

 • Zoek op het apparaat een startscherm op waarop nog ruimte is om iets te plaatsen.
 • Druk met een vinger op een lege plek totdat onderin het scherm een aantal opties verschijnt.
 • Tik op Widgets.
 • Een lijst met widgets komt in beeld. Scrol er doorheen totdat de widget 'Weer' (of een andere favoriete widget) zichtbaar wordt.
 • Soms heeft een app meer widgets. Hoeveel dat zijn ziet u in de lijst zien aan het cijfer achter de app. Bij de Weer-app staat een 5. Er zijn dus vijf verschillende widgets.
 • Tik op het pijltje naast de widget. De verschillende opties komen in beeld. Tik de widget die u wilt gebruiken > Toevoegen.
 • U gaat automatisch terug naar het startscherm waar de widget staat. Het icoon op een andere plek zetten? Tik er langere tijd op en sleep het icoon naar een lege plek en laat de vinger los.

Op deze manier kunt u alle beschikbare widgets aan het startscherm toevoegen.

De widgets zijn eenvoudig weer te verwijderen.

 • Tik op een widget en houd 'm vast totdat een keuzemenu in beeld verschijnt.
 • Tik op Wissen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.