Menu Zoek

Widgets gebruiken op Android-apparaten

android widget

Widgets zijn kleine toepassingen die op het Startscherm van een Android-toestel geplaatst kunnen worden. Handig bij apps die u veel gebruikt.

Alle Android-apparaten kennen zogeheten widgets. Dit zijn kleine toepassingen die op het startscherm geplaatst kunnen worden. Widgets horen altijd bij een bepaalde app. Dus welke widgets beschikbaar zijn op de telefoon of tablet, hangt af van de apps die zijn geïnstalleerd. Maar waarom zou je een widget gebruiken in plaats van de app zelf? Widgets zijn handig omdat ze informatie weergeven zonder een app te hoeven openen. Een agenda-widget bijvoorbeeld toont welke afspraken op touw staan, direct op het startscherm. Of neem een weer-widget die in één oogopslag het actuele weer toont. Widgets kunnen ook als snelkoppeling fungeren. Zet u regelmatig bluetooth aan en uit, dan kunt u een widget op het startscherm plaatsen die direct naar de bluetooth-optie springt in de app Instellingen.

Zoals al eerder opgemerkt: welke widgets beschikbaar zijn op de telefoon, hangt af van de apps die zijn geïnstalleerd. Om te oefenen met het plaatsen van een widget nemen we als voorbeeld de app 'Weer'. Indien deze niet aanwezig is, oefent u met een willekeurige andere widget. Overigens kan de manier waarop u widgets plaatst afhankelijk zijn van het telefoonmerk. Op de populaire Samsung Galaxy S-serie met Android 7.0, 8.0 of 9.0 (smartphone) en de tablet Samsung Galaxy Tab A met Android 7.0 of 8.0 gaat het als volgt:

 • Zoek op het apparaat een startscherm op waarop nog ruimte is om iets te plaatsen. Druk met een vinger op een lege plek totdat onderin het scherm een aantal opties verschijnt.
 • Laat de vinger los en tik op Widgets.
 • Blader totdat de widget 'Weer' (of een andere te kiezen widget) zichtbaar wordt.
 • Soms heeft een app meerdere widgets. Zo ook bij de app Weer. Dat is te herkennen aan het pictogram van twee vierkantjes met cijfer. Tik dan hier eerst op om de verschillende widgets te zien.
 • Druk op het icoon van de gewenste widget en houd dit vast.
 • Het Startscherm wordt zichtbaar. Sleep het icoon naar een lege plek en laat de vinger los.

Op deze manier kunt u alle beschikbare widgets op het startscherm toevoegen.

De widgets laten zich ook weer eenvoudig verwijderen.

 • Tik op een widget en houd dit vast totdat er een optie in beeld verschijnt.
 • Vervolgens tikt u op Wissen, Verwijderen van Startscherm of Verwijd. uit Start.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.