Menu Zoek

Widgets in Windows 11

weer-widget in windows 11

Windows 11 heeft een venster met handige widgets. Hoe werkt deze functie en wat hebben gebruikers eraan?

Widgets zijn eigenlijk mini-apps. Bekijk hiermee bijvoorbeeld persoonlijke foto’s of de weersverwachting. Of vraag een overzicht van agenda-afspraken op. Widgets kunnen allerlei gegevens bevatten. De weergegeven informatie wijzigt automatisch.

Windows 11-gebruikers roepen eenvoudig het zogeheten widgetsbord op. Klik hiervoor linksonder in de taakbalk op het weerbericht. Waarschijnlijk bent u al met een Microsoft-account ingelogd. Zo niet, doe dit dan alsnog. Zonder Microsoft-account zijn er geen widgets beschikbaar. Nog geen account? Maak dan een Microsoft-account aan.

Standaard bevat Windows 11 al enkele widgets. Pas hiervan eenvoudig de indeling aan. Ga met de muis naar de bovenkant van een widget. Verandert de cursor in een handje? Klik hierop en sleep de widget met ingedrukte muisknop naar de gewenste plek.

Windows-gebruikers bepalen zelf het formaat van elke widget. Klik hiervoor rechtsboven van de widget op het pictogram met de drie puntjes. Kies vervolgens tussen Klein, Medium en groot.

Formaat widgets aanpassen in Windows 11

Lukt het niet om de widgets te verslepen of om de grootte aan te passen? Controleer dan of de widgets zijn vastgemaakt. Ga met de cursor over een widget heen en klik op het pictogram met de drie puntjes. Controleer of hier 'Widget losmaken' staat. Is dit niet het geval, klik dan op Widget vastmaken.

Bij sommige widgets passen gebruikers eenvoudig de inhoud aan. Stel bijvoorbeeld in dat de Sport-app alleen uitslagen van uw favoriete sportclub laat zien. Of voeg een andere stad aan de Weer-widget toe. Het aanpassen van een widget werkt zo:

 • Klik rechtsboven van de widget op het pictogram met de drie puntjes.
 • Klik op Widget aanpassen.
 • Typ in het voorbeeld van de Sport-app de naam van een professioneel sportteam, bijvoorbeeld ‘FC Barcelona’ of ‘FC Twente’.
 • Klik in de resultaten op de juiste sportclub.
 • Klik afhankelijk van de widget zo nodig op Klaar of Opslaan.

Bevalt een bepaalde widget niet goed? U kunt de widget dan verwijderen. Klik hiervoor op de drie puntjes > Widget verwijderen.

Windows 11 toont niet alle beschikbare widgets. Voeg naar eigen inzicht nog meer mini-apps toe. Dat werkt zo:

 • Klik bovenin het widgetsbord op de knop Widgets toevoegen (pictogram van een plus-teken).
 • Wilt u bijvoorbeeld de widget ‘Verkeer’ of ‘Volglijst’ (aandelen) toevoegen? Klik achter de bewuste widget op het plusteken.
 • Sluit het scherm Widgetinstellingen door buiten het venster te klikken.

Naast mini-apps bevat het widgetsbord ook diverse nieuwsberichten. Scrol omlaag om allerlei nieuwtjes over onder meer politiek, sport en showbusiness te bekijken. Klik op een titel en het volledige bericht opent in de browser. Hebben nieuwsitems van pakweg RTL Boulevard niet uw interesse? Klik dan rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en kies RTL Boulevard blokkeren > Verbergen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.