Menu Zoek

Widgets op Mac

widgets mac x250

Een widget geeft kort en bondig actuele informatie uit een app, zonder dat die open hoeft. Sommige apps zijn vanuit de widget te bedienen.

Wat doet zo'n widget zoal? Denk aan een widget van de weer-app. Die laat in één oogopslag zien hoe warm het is en of er regen aankomt. Of een widget van de agenda die uw afspraken laat zien. Tegelijk is een widget een snelkoppeling naar de app. Wie meer wil weten kan met een klik op de widget de betreffende app openen en gebruiken. Sommige apps zijn vanuit de widget te gebruiken, bijvoorbeeld de Herinneringen-app. De widgets zijn te vinden in het meldingencentrum, ook wel het berichtencentrum genoemd. Op Mac(Book)s met macOS Sonoma kunnen ze ook op het bureaublad staan.

Kies zo welke apps in het meldingencentrum staan:

 • Klik rechts in de menubalk op de datum en tijd.
 • Het meldingencentrum opent. Scrol omlaag en klik op Wijzig widgets.
 • De widgetgalerie opent. Klik aan de linkerkant op de app waarvan u een widget wilt.
 • Kies hoe groot de widget mag zijn en klik erop.
  Grootte widget kiezen
De widget komt onderaan in het meldingencentrum te staan. Zit er een widget bij die echt heel handig is? Zet die dan op het bureaublad om er sneller bij te kunnen.
 • Klik in de widgetgalerie op een widget, houd de muisknop ingedrukt en sleep de widget naar het bureaublad.
 • Klik op Gereed.
 • Sleep de widget naar een andere plek als dat prettiger is.

De meeste widgets laten informatie uit een app zien, maar kunnen verder niet zoveel. Klik erop en de app opent. In een aantal widgets kunt u wel direct de app gebruiken (zonder die te hoeven openen). Een paar voorbeelden:

 1. Wie een widget instelt van de Herinneringen-app kan de geheugensteuntjes ‘afstrepen’. Klik op het bolletje ervoor en de taak verdwijnt.
 2. De widget van Safari laat de leeslijst zien. Open daarmee gelijk een webpagina.
 3. Open via de News-widget het laatste nieuws.
 4. In de widget van de Podcast-app kunt u een podcast pauzeren of starten.

Een widget verwijderen?

 • Rechtsklik op de widget en klik op Verwijder widget.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.