Menu Zoek

Zijvenster van Chrome (pc)

zijvenster chrome x250

In Chrome zit een zijvenster. Vind hierin alles terug dat de browser voor u opslaat. Zoals bookmarks, zoekgeschiedenis en de leeslijst.

Het zijvenster van de browser Chrome is een overzichtelijke plek om iets terug te vinden. Wilt u bijvoorbeeld toch nog iets lezen van een webpagina die al is afgesloten? Dan staat die nog wel in de zoekgeschiedenis. En wie veel bookmarks (bladwijzers) bewaart, vindt ze in het zijvenster in een geordende lijst.

Gebruik zo het zijvenster van Chrome:

 • Open Google Chrome.
 • Klik rechts van de adresbalk op pictogram ‘Zijvenster' Zijvenster.
 • Rechts komt het zijvenster in beeld. Klik bovenaan op het uitklapmenu. De eerste keer staat er ‘Bookmarks’ in.
  Uitklapmenu zijvenster
 • Klik op een van de opties:
  • Leeslijst
   Bewaar hier webpagina's die u op een later moment wilt bekijken. Klik onder ‘Ongelezen’ op een pagina. Markeer de pagina als gelezen en hij verdwijnt uit de lijst.
  • Bookmarks
   Handig om webpagina's op te slaan die u vaker bezoekt. Klik in het zijvenster op een bookmark en de webpagina opent.
  • Geschiedenis
   Chrome onthoudt alle bezochte websites. Handig als u iets per ongeluk wegklikte. Bijvoorbeeld een vakantiehuisje dat bij nader inzien toch een goede optie is. In het zijvenster is de zoekgeschiedenis geordend op onderwerp. Iets terugzoeken? Typ een trefwoord bovenaan in de zoekbalk ‘Geschiedenis doorzoeken'.
  • Leesmodus
   Zet de leesmodus aan om de tekst van een webpagina te zien zonder plaatjes, advertenties en opmaak. De ‘schone’ tekst staat in het zijvenster en de originele pagina blijft ernaast staan.
  • Zoeken
   Zoek hiermee naar een ander zoekwoord. Dit werkt hetzelfde als met de normale zoekmachine, alleen staan de resultaten rechts in beeld.

Het zijvenster blijft staan totdat u het sluit.

 • Klik rechtsboven in het zijvenster op het kruisje om het te sluiten. Of klik achter de adresbalk op het pictogram ‘Zijvenster’ Zijvenster.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.