SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Zoeken in de Verkenner

Zoeken-in-Verkenner

Vind razendsnel een bestand met de zoekfunctie van de Verkenner in Windows 10.

Het is natuurlijk fijn als u een overzichtelijke mappenstructuur in de Verkenner hebt. Die loodst u over het algemeen naar het bestand dat u nodig hebt. Maar weet u niet meer zo goed in welk submapje iets is opgeslagen of staan er heel veel documenten in een map en wilt u het document gewoon lekker snel vinden, dan heeft de Verkenner een handige zoekfunctie.

 • Open de Verkenner. Klik in de Taakbalk op het pictogram Pictogram van de Verkenner.
 • De Verkenner opent met 'Snelle toegang' geopend. Hier vind u veelgebruikte mappen en recent geopende bestanden. Rechtsboven staat de zoekbalk van de Verkenner. Hierin staat 'Zoeken in'. Achter 'Zoeken in' staat in dit geval 'Snelle toegang'. Maar dit is afhankelijk van de map die u op dat moment in de Verkenner geopend hebt. Wilt u zoeken in uw documenten, klik dan links op Deze pc > Documenten.
 • In de zoekbalk verschijnt de tekst 'Zoeken in Documenten'. Klik op de zoekbalk. 
  Zoekbalk-Verkenner
 • Typ een trefwoord dat hoort bij het bestand dat u zoekt.
 • Terwijl u typt begint het zoeken, typ het woord af om tot de beste resultaten te komen.
 • Dubbelklik op een gevonden document om het te openen. 

Zoekopdracht in de Verkenner verfijnen 

Krijgt u met een zoekopdracht veel treffers, geef dan een paar kenmerken op van het bestand dat u zoekt. Bijvoorbeeld wanneer het voor het laatst is gewijzigd of om wat voor type bestand het gaat.

 • Klik in het Lint in de groep 'Verfijnen' op Gewijzigd op.
 • Klik bijvoorbeeld op Gisteren, Deze week of Deze maand.
 • Klik in het Lint in de groep 'Verfijnen' op Soort.
 • Klik bijvoorbeeld op Afbeelding, Documenten of Muziek.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.