SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Zonder muis programma’s van de Taakbalk openen

Programmas maximaliseren zonder muis

Staan er bij u ook zoveel programma's tegelijk open op de Taakbalk? U hebt geen muis nodig om de vensters te openen en ermee aan de slag te gaan.

Het leuke van computers is dat u meerdere programma's tegelijk aan kunt hebben staan. Bijvoorbeeld uw mailprogramma, een internetprogramma, een spelletje en Word. U hebt echter standaard maar één programma tegelijk in beeld. De andere programmavensters staan verkleind in de Taakbalk.

U opent de programma's door op de pictogrammen in de Taakbalk te klikken. Maar er zijn nog twee andere manieren waarvoor u de muis niet hoeft te pakken. Hier de bekendste methode:

  • Druk op de Alt-toets en houd deze ingedrukt.
  • Druk nu op de Tab-toets.
  • In beeld verschijnt een soort venster waarin alle actieve programma's verkleind staan weergegeven. U ziet bijvoorbeeld de door u geopende website in het klein in het venster van de browser.
  • Om één van de vensters staat een dikke witte rand. Elke keer als op op Tab drukt met Alt ingedrukt, verspringt de witte rand naar een programma.
  • Laat beide toetsen los om het programma met de dikke rand in beeld te krijgen.

Deze 'truc' is ook handig als u per ongeluk een schermvullend venster hebt geopend en de Taakbalk niet meer ziet.

Met getallen

De andere manier om programma's te maximaliseren, is via de Windows-toets.

  • Houd de Windows-toets (met het vlaggetje, links van Alt) ingedrukt.
  • Druk nu een cijfer in, bijvoorbeeld de 1 of de 2.
  • Bij 1 opent het meest linkse programma dat op de Taakbalk staat. Let op: als u snelkoppelingen op de Taakbalk hebt staan en niet alleen verkleinde programmavensters, tellen die ook mee. Het betreffende programma wordt dan gestart.

Deze truc werkt met de cijfers 1 tot en met 0, waarbij 0 staat voor 10. Op deze wijze zijn dus maximaal 10 verschillende programmavensters te openen.

Beide methodes hebben zo hun voordelen. Ze kunnen onbeperkt worden gebruikt en u kunt ze ook afwisselen.  

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.