Menu Zoek

Frummel niet aan je gezicht - en meer tips voor soepel videobellen

Zin 2 - nettiquettes videobellen

We videobellen er flink op los de laatste maanden. Niet alleen voor werk, maar ook om vrienden en familie te zien in deze thuisblijfperiode. Waar moeten we echt even op letten? SeniorWeb zet een aantal zaken op een rij.

1. Zorg voor een goede internetverbinding
Niets is zo vervelend als een haperend verhaal en vastlopend beeld. Voorkom dit door een goede internetverbinding te gebruiken.

2. Let op de positie van de camera en op uw houding
We videobellen om elkaar te zien. Zorg er dus voor dat uw gesprekspartner(s) u kunnen zien en plaats de camera van uw apparaat in de juiste positie. Breng daarbij iets meer in beeld dan alleen uw hoofd, zodat uw gesprekspartner(s) ook wat van uw lichaamstaal kunnen zien. En vergeet niet: zoals u uw gesprekspartner(s) ziet, zo kunnen zij u ook zien (afhankelijk van het formaat van het beeldscherm natuurlijk). Dat kan dus best groot zijn. Houd rekening met uw houding en beweeg niet te veel.

3. Probeer afleiding te voorkomen
Zorg voor een rustige plek waar u niet (snel) gestoord wordt en focus u op het gesprek. Ga dus ook geen andere dingen doen tijdens het videobellen. Iets dat u, wanneer u gewoon belt, misschien wel doet.

4. Probeer het gesprek soepel te laten verlopen
Lichaamstaal en mondbewegingen zijn lastig te zien tijdens het videobellen. Praat dus duidelijk en zit niet te veel aan uw gezicht tijdens het spreken. Laat elkaar daarnaast goed uitpraten om te voorkomen dat u door elkaar heen praat en het gesprek onoverzichtelijk wordt. Tenslotte is het prettig om uw microfoon uit te zetten als u niet aan het woord bent, maar er wel veel omgevingsgeluid bij u is. Deze geluiden kunnen namelijk het gesprek verstoren omdat de andere gesprekspartner(s) elkaar niet meer kunnen verstaan.

Wilt u meer weten over videobellen of nettiquettes? Lees dan deze tips en artikelen:

Lid worden van SeniorWeb
Vindt u de tips en artikelen van SeniorWeb handig, maar hebt u soms toch nog wat extra uitleg nodig? SeniorWeb-leden kunnen onbeperkt online cursussen volgen en computerhulp aanvragen. Daarnaast ontvangen zij elk kwartaal computertijdschrift Enter. Benieuwd naar het lidmaatschap van SeniorWeb? Word nu lid en betaal in 2021 slechts € 34,-. Bovendien ontvangt u het boek Veilig en vertrouwd online en het Tipboekje Veilig webwinkelen cadeau.