Menu Zoek

Veilig webwinkelen - Zes belangrijke tips

Zin 12 - veilig webwinkelen

Bij online shoppen kunt u niet even die jurk passen of dat boek doorbladeren. U bestelt en betaalt uw product, ongezien, soms misschien op hoop van zegen. Want: bestaat die winkel wel echt? En wat als het product niet aan de verwachtingen voldoet? Zes tips voor veiliger online winkelen:

  1. Controleer altijd de url van de webwinkel. Zitten er geen gekke letters, cijfers of typefouten in? En begint de url met https?
  2. Staan er contactgegevens op de website? Denk aan het adres en een (Nederlands) telefoonnummer?
  3. Sommige aanbiedingen lijken te mooi om waar te zijn. De kans is aanwezig dat u met een nepwebwinkel te maken heeft. Doe het volgende om te kijken of een webwinkel betrouwbaar is:
    • Google op de naam en url van de webshop. Wat voor ervaringen leest u van anderen, reageert de webshop hier op, hoe lang bestaat de webshop? Kunt u niks vinden, dan is dat verdacht.
    • Kijk op de website van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk of de webwinkel een keurmerk heeft. Een logo van het keurmerk bij de webshop zelf zegt nog niks.
  4. Wees op uw hoede bij buitenlandse webwinkels. Het is moeilijk om in te schatten of deze betrouwbaar zijn. Daarnaast kunnen er invoerkosten, douanerechten en afhandelingskosten in rekening worden gebracht.
  5. Welke betaalopties worden geboden? U zit altijd veilig als u achteraf betaalt. Betaalt u via PayPal of creditcard en ontvangt u uw bestelling niet, dan kunt u het aankoopbedrag terug ontvangen.
  6. Kijk ook naar het retourbeleid van een webwinkel. Kunt u een bestelling terugsturen en wat gebeurt dan? Zijn hier kosten aan verbonden en ontvangt u uw geld terug?

Wilt u meer tips over veilig online webwinkelen, lees dan deze artikelen:

Lid worden van SeniorWeb
Vindt u de tips en artikelen van SeniorWeb handig, maar hebt u soms toch nog wat extra uitleg nodig? SeniorWeb-leden kunnen onbeperkt online cursussen volgen en computerhulp aanvragen. Daarnaast ontvangen zij elk kwartaal computertijdschrift Enter. Benieuwd naar het lidmaatschap van SeniorWeb? Word nu gratis lid tot eind 2020 en betaal in 2021 slechts € 34,-. Bovendien ontvangt u het boek Veilig en vertrouwd online en een SeniorWeb Puzzelboekje cadeau.