Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

De cloud - Wat is dat eigenlijk?

Zin 12 - de cloud

Cloud is het Engelse woord voor wolk, dat verklaart meteen het één en ander. Als we het hebben over ‘werken in de cloud’, dan bedoelen we het werken en opslaan via internet. De informatie of de programma’s staan níet op een computer, maar worden online opgeslagen en zweven als het ware als een wolk in de lucht. De cloud wordt het meest gebruikt voor het opslaan van bestanden.

Opslaan in de cloud
Om bestanden op te slaan in de cloud heeft u een internetverbinding en een account bij een clouddienst nodig. Zodra u een account heeft aangemaakt, bepaalt u zelf welke bestanden u hier wilt opslaan. Dit kunnen bijvoorbeeld de foto’s en video’s zijn die u met uw smartphone maakt, maar ook de bestanden van uw vrijwilligerswerk op de computer.

Voordelen van opslaan in de cloud

  • Bij een brand of inbraak zijn de bestanden veilig, omdat ze buitenshuis staan opgeslagen.
  • De bestanden zijn vanaf elk apparaat met internet benaderbaar. U heeft dus altijd uw vakantiefoto’s bij de hand om deze te laten zien.
  • Meerdere apparaten zijn met elkaar te synchroniseren. U ziet dus op de verschillende apparaten dezelfde bestanden.
  • Online opslag kan worden ingezet als (automatische) back-up mogelijkheid.

Kost de cloud geld?
Als u een nieuw apparaat koopt, dan krijgt u daar vaak gratis een van de grote clouddiensten bij (variërend van 2 GB tot 15 GB opslagruimte). Bij Microsoft is dat OneDrive, bij Apple is dat iCloud, en bij Android is dat Google Drive/Foto’s. Daarnaast is Dropbox ook een van de grote clouddiensten waarbij u gratis opslag krijgt. Heeft u meer opslagruimte nodig, dan kunt u overstappen naar de betaalde versie van de diensten. De kosten hiervan variëren van 99 cent per maand voor 100 GB (Google) tot € 9,99 voor 2 TB (Apple).

Wilt u meer weten over de cloud? Bekijk dan ook deze artikelen:

Lid worden van SeniorWeb
Vindt u de tips en artikelen van SeniorWeb handig, maar hebt u soms toch nog wat extra uitleg nodig? SeniorWeb-leden kunnen onbeperkt online cursussen volgen en computerhulp aanvragen. Daarnaast ontvangen zij elk kwartaal computertijdschrift Enter. Benieuwd naar het lidmaatschap van SeniorWeb? Word nu gratis lid tot eind 2021 en betaal in 2022 € 35,-. Bovendien ontvangt u het boek Veilig en vertrouwd online cadeau.