Menu Zoek

Zo herkent u nepnieuws

Zin 8 - nepnieuws herkennen

Nepnieuws, een term die we steeds vaker horen. Nee, natuurlijk bent u Malle Pietje niet en gelooft u niet alles wat u leest op internet. Maar soms is het lastig om onderscheid te maken tussen echt en fake nieuws. Weet dan dat nepnieuws vooral gebruikt wordt om u op een website te laten klikken.

Fake nieuws, het is vervelend, maar hoe herkent u het? Het speelt vaak in op uw nieuwsgierigheid. Het kan bijvoorbeeld een zinnetje zijn dat u ergens leest en dat vraagt om meer uitleg. U klikt erop en gaat naar een website. Dat is precies de bedoeling, want zo’n site staat meestal vol met advertenties. Hoe meer mensen erop klikken, hoe hoger de inkomsten. Soms wordt nepnieuws juist gemaakt om u om de tuin te leiden in de
hoop dat u wordt beïnvloed. U kunt op een aantal zaken letten om het te herkennen.

Waar staat het bericht?
Kijk op de eerste plaats waar het bericht is gepubliceerd. De Telegraaf, het AD, de Volkskrant, Metro en Nu.nl kent u ongetwijfeld. Staat het nieuwtje op een site waar u nog nooit van heeft gehoord, wees dan extra op uw hoede.

Kijk goed naar de kop
De koppen van nepnieuws zijn vaak overdreven sensationeel en staan vol met schreeuwende hoofdletters. Ze prikkelen de lezer, die meteen wil doorklikken om te lezen wat de kop belooft.

Lees meer dan alleen de kop
De meeste nepberichten vertellen de grootste onzin. Doorlezen helpt. Neemt een bericht een bijzondere wending of wordt het steeds onwaarschijnlijker, dan is de kans groot dat het nepnieuws is.

Ga op zoek naar bronnen
Eén bron is geen bron. Is er sprake van een nepbericht dan is er meestal geen verdere informatie te vinden via Google.

Meer over nepnieuws herkennen?

Lid worden van SeniorWeb
Vindt u de tips en artikelen van SeniorWeb handig, maar hebt u soms toch nog wat extra uitleg nodig? SeniorWeb-leden kunnen onbeperkt online cursussen volgen en computerhulp aanvragen. Daarnaast ontvangen zij elk kwartaal computertijdschrift Enter. Benieuwd naar het lidmaatschap van SeniorWeb? Word nu lid en betaal tot eind 2020 slechts € 16,50. Bovendien ontvangt u het boek Overal internet cadeau.