Menu Zoek

‘Ik schiet het wel even voor!’ - Zo vraagt u het geld eenvoudig terug

Zin 5 - betaalmogelijkheden

Gezellig met een vriendin koffie (to go) drinken of samen een cadeautje kopen voor iemands verjaardag. Zo maar twee voorbeelden waarbij vaak een van tweeën de rekening even voorschiet. Waar we vroeger met contant geld of overboekingen in de weer waren om dat te verrekenen, zijn er nu andere mogelijkheden.

Tikkie & betaalverzoek
Inmiddels is ‘stuur je even een tikkie?’ al redelijk ingeburgerd. En of het dan gaat over een betaalverzoek via de app Tikkie (ontwikkeld door ABN Amro) of via uw eigen bank, dat maakt niet zo veel uit. Iedereen weet namelijk wat u bedoelt. In beide apps maakt u een betaalverzoek aan, dat u vervolgens kunt delen via WhatsApp of een e-mailbericht. Met die link betalen mensen dan door middel van iDEAL – en dus met hun eigen bank – het betaalverzoek.

Een aantal zaken om op te letten:
  • Betaal een betaalverzoek alleen als u weet waarom u het verzoek krijgt. Als u het niet vertrouwt, neem dan contact op met de afzender (doe dit persoonlijk, niet in de chat).
  • Een link van Tikkie ziet er altijd als volgt uit: https://tikkie.me/pay/[code] Oplichters die via Tikkie mensen proberen op te lichten, veranderen vaak kleine elementjes in de url, bijv. ‘tlkkie.nl’ in plaats van ‘tikkie.me’.

WieBetaaltWat
Heeft u een groep vrienden/familie waarmee u vaker kosten deelt of bijvoorbeeld een weekendje weggaat? Dan is een app als WieBetaaltWat wellicht een optie. Deze, en soortgelijke apps, houden bij hoeveel u en uw vrienden/familie hebben betaald. U voorkomt dan dat u elke keer geld overmaakt naar iemand anders. Lopen de kosten die men maakt op een gegeven moment te ver uit elkaar, dan kunnen jullie de kosten onderling verrekenen via een betaalverzoek.

Lid worden van SeniorWeb
Vindt u de tips en artikelen van SeniorWeb handig, maar hebt u soms toch nog wat extra uitleg nodig? SeniorWeb-leden kunnen onbeperkt online cursussen volgen en computerhulp aanvragen. Daarnaast ontvangen zij elk kwartaal computertijdschrift Enter. Benieuwd naar het lidmaatschap van SeniorWeb? Word nu lid en betaal in 2021 slechts € 34,-. Bovendien ontvangt u het boek Veilig en vertrouwd online en het Tipboekje Veilig webwinkelen cadeau.