Menu Zoek
 - AOW aanvragen

AOW aanvragen

Ongeveer vijf maanden voor uw AOW-leeftijd krijgt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Vanaf dat moment is het mogelijk via de post of online AOW aan te vragen.

Tip: wie drie maanden voor zijn AOW-leeftijd nog geen post heeft ontvangen van de SVB, kan het beste even contact opnemen met de organisatie.

 • Surf naar www.svb.nl
 • Klik onder het kopje 'Onze regelingen' op AOW.
 • Klik onder 'U heeft nog geen AOW' op Hoe vraagt u AOW aan? Er opent een pagina. Hier kunt u eventueel een video bekijken over het online aanvragen van AOW. Klik op het driehoekje in het videobeeld als u het filmpje wilt bekijken.
 • Klik om door te gaan naar de aanvraag bovenaan op de link AOW aanvragen via Mijn SVB.
 • Er opent een nieuw venster. Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord van DigiD in.
 • Klik op Inloggen.
 • U komt nu direct in het webformulier 'Aanvragen AOW-pensioen' op Mijn SVB, uw persoonlijke informatiepagina bij de SVB. U kunt meteen AOW aanvragen.
 • De SVB heeft de gegevens die over u bekend zijn, al ingevuld. Dit zijn gegevens over uw burgerlijke staat en uw eventuele partner. Controleer deze gegevens en verbeter ze eventueel.
 • Klik op Verder.

Wonen in het buitenland
AOW-aanvragers die een periode in het buitenland hebben gewoond, krijgen minder AOW. De SVB vult de bekende in het buitenland doorgebrachte perioden al in. Ontbrekende perioden moet de aanvrager zelf toevoegen. Er volgt een aantal vragen over werken in Nederland gedurende het verblijf in het buitenland en over werken in of uitkeringen uit het buitenland.

Betaalgegevens
Het grootste karwei zit er nu op. Vul in het volgende scherm het rekeningnummer in waarop u uw AOW wilt ontvangen.

Bijlagen
Voor sommige informatie is een bewijsstuk nodig. Bijvoorbeeld als u een periode in het buitenland hebt gewerkt. De SVB zal u dan hierom vragen in de aanvraag. Voeg het bewijsstuk als afbeelding of als pdf-bestand toe. Later uploaden via Mijn SVB is mogelijk. Nasturen per post kan ook.

Voordat u de aanvraag definitief verstuurt, krijgt u een overzicht van alle gegevens die u hebt ingevuld. Controleer deze gegevens.

 • Klik op wijzigen om correcties aan te brengen.
 • Klopt alles? Geef dan met een vinkje aan dat u alles naar waarheid hebt ingevuld.
 • klik tot slot op Verzenden.

De AOW-aanvraag wordt verzonden. Er opent een scherm met een ontvangstbevestiging. Hierin staat onder andere dat de SVB de aanvraag binnen drie weken verwerkt. U kunt de aanvraag hier printen of opslaan als pdf op uw computer. Als u hierna terugkeert naar 'Mijn SVB home' ziet u onder het kopje 'Correspondentie' dat uw aanvraag in behandeling is genomen door de SVB. Als de SVB uw aanvraag heeft afgehandeld zal de status veranderen in 'Verwerkt'.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.