Menu Zoek

5 vuistregels voor veilig mobiel bankieren

5 vuistregels voor veilig mobiel bankierenWilt u veilig bankieren via de app van de bank? Dat kan! Volg vijf vuistregels en ga veilig aan de slag.

Bankieren via een app op een telefoon of tablet is veilig. Mobiel bankieren is zelfs veiliger dan internetbankieren via de computer. Banken gebruiken verschillende technieken om te zorgen dat hun apps zo veilig mogelijk zijn. Maar de gebruiker zelf moet ook zijn steentje bijdragen.

Om te beginnen is het belangrijk dat het apparaat en de app van de bank bijgewerkt zijn. Op een telefoon en tablet staat een besturingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het apparaat werkt. De fabrikant brengt hier regelmatig updates voor uit. De updates verbeteren de beveiliging van het apparaat. Het is daarom belangrijk ze te installeren.

Niet alleen voor het besturingssysteem staat regelmatig een nieuwe versie klaar. Ook de apps op het apparaat worden steeds verbeterd en vernieuwd. Met een update kunt u de nieuwste functies gebruiken. Daarnaast verbetert de beveiliging en stabiliteit van de app. Update daarom ook regelmatig de app van de bank. Of stel in dat apps altijd automatisch geüpdatet worden.

Stel een digitaal slot in op het mobiele apparaat. Op elk apparaat kan dat met een cijfercode. Daarnaast kan het vaak met een wachtwoord, vingerafdruk of zelfs gezichtsherkenning.

De app van de bank beveiligt u ook met een toegangscode. Deel deze codes en andere gegevens nooit. De bank vraagt nooit naar uw beveiligingscodes.

Onderweg internetbankieren? Maak dan geen gebruik van openbare wifi-verbindingen. Internetcriminelen kunnen via simpele software meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi-verbinding. Dat is mogelijk geen probleem als u informatie opzoekt via Google. Maar ga liever niet internetbankieren via zo'n verbinding. Het is wel veilig om te internetten via de 4G-verbinding van een provider. Hiervoor is een internetabonnement nodig.

Is het toestel gestolen of kwijt, blokkeer dan eenvoudig de toegang tot de app. Dat kan vaak online via internetbankieren of door de bank te bellen.

Meer weten over veilig bankieren? Luister dan naar de aflevering 'Veilig online betalen en bankieren' van de SeniorWeb Podcast.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.