Menu Zoek

Alles over Chromebooks

Alles over ChromebooksEen Chromebook is een laptop met software van Google. Wat kan je ermee en wat zijn de voor- en nadelen?

Een Chromebook is een laptop. Deze laptop werkt niet met Windows of macOS, maar met het besturingssysteem ChromeOS. Dat is gemaakt door Google. Het systeem werkt met apps en online toepassingen zoals Gmail en Google Drive. Een Chromebook heeft vooral online programma’s. Gebruikers werken daarom veel via internet.

Chromebooks hebben een toetsenbord en scherm, en mensen kunnen er een muis op aansluiten. Maar ze zijn niet bedoeld om te verbinden met allerlei verschillende apparaten. Een cd- of dvd-speler zit er meestal niet in. Chromebooks zijn daardoor licht van gewicht en starten snel op. De accu gaat lang mee en ze krijgen automatisch updates (zie verderop).

Een Chromebook is eenvoudig in gebruik. Bij de eerste keer opstarten verschijnen er geen ingewikkelde instellingen. Na het kiezen van de gewenste taal vraagt het apparaat naar het wachtwoord van het wifi-netwerk. Vervolgens hoeven gebruikers alleen maar de gebruikersnaam en het wachtwoord van hun Google-account in te voeren. De Chromebook geeft dan toegang tot persoonlijke gegevens. Denk aan een postvak bij Gmail en opgeslagen bestanden bij Google Drive.

Gebruikers werken met Chromebooks vooral online. Daarom hebben de apparaten een vrij kleine harde schijf, vaak rond de 64 GB. Ze hebben ook geen grote schijf nodig, want bestanden staan voornamelijk op internet. Bij een Chromebook krijgt de gebruiker een jaar lang 100 GB aan online opslagruimte. De bestanden krijgen automatisch een back-up en via internet kunnen mensen vanaf elk online apparaat bij hun bestanden. Ze raken zo nooit kwijt. Na het eerste jaar is de gratis opslag nog maar 15 GB en moet een gebruiker betalen voor meer ruimte.

De Chromebook werkt voornamelijk met toepassingen die op websites staan en programma’s uit de Chrome Web Store. Dat is een online winkel met allerlei apps die alleen via de browser Chrome werken. De meeste recente Chromebooks kunnen ook overweg met apps uit de Play Store, bekend van Android. Van Word en Excel zijn op een Chromebook alleen de online uitvoeringen te gebruiken. Opslaan van documenten gebeurt alleen in een persoonlijke opslagplek op internet (in de cloud). Wie thuis geen internetverbinding heeft, kan beter een ander type computer kiezen.

Chromebooks hebben geen losse virusscanner nodig; Google beschermt de online bestanden automatisch. De computer zelf loopt ook nauwelijks risico. De apps zijn niet erg kwetsbaar voor virussen en hackers. Zelf goed opletten blijft natuurlijk nog steeds belangrijk. Open geen mails van onbekenden of mogelijk besmette bijlagen bij e-mails. De officiële apps uit de Google Web Store of de Play Store zijn veilig en werken goed.

Het besturingssysteem van de Chromebooks is van Google, maar het bedrijf maakt zelf geen computers. Allerlei andere producenten maken ze wel, van HP tot Lenovo en van Acer tot ASUS. Het goedkoopste model begint rond de 200 euro, de duurste kost maar liefst zo'n 1900 euro. Dat is er dan wel eentje die van alles kan. De machine heeft een omklapbaar aanraakscherm en is ook als tablet te gebruiken. Op de site van Google staat een overzicht van modellen met ChromeOS.

Chromebooks zijn relatief klein, tussen de 11,6 inch tot 17 inch doorsnede. Daardoor is de computer handig mee te nemen. Chromebooks zijn vooral ontworpen op snel en soepel werkende toepassingen. Ze starten binnen tien tot vijftien seconden op en de accu houdt het gemakkelijk acht tot tien uur uit. Ook het gewicht van een Chromebook is een pluspunt. Modellen van 1,5 kilo zijn geen uitzondering.

Chromebooks krijgen geregeld updates. Die zijn belangrijk, omdat ze zorgen voor een veilige en stabiele werkomgeving. Helaas zit er op elk model een einddatum aan de updates. Alle Chromebooks krijgen ze 6 tot 9 jaar. Dat geldt vanaf het moment dat het model op de markt komt. Wie een ouder model koopt, krijgt dus niet de volledige periode de updates aangeboden.

Op de website van Google staat bij elk model de ‘Vervaldatum van automatische updates’. Handig om te controleren als u een Chromebook wilt kopen.

Wie al een Chromebook heeft, kijkt zo tot wanneer zijn computer updates krijgt:

  • Start de Chromebook.
  • Druk op de Launcher-toets (het pictogram van een cirkel).
  • Typ 'Chrome OS'.
  • Tik op Aanvullende informatie.
Onder 'Updateplanning' staat tot wanneer de Chromebook updates krijgt. Ze worden overigens automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Een Chromebook is een interessante optie voor mensen die vooral lichte computertaken uitvoeren. Denk aan internetten, e-mailen, internetbankieren, webwinkelen, filmpjes kijken en teksten typen. Met de juiste app en afhankelijk van de processor kan een Chromebook lichte of zwaardere fotocorrecties aan. Tot slot leent deze schootcomputer zich door het lichte gewicht uitstekend voor mobiel gebruik, bijvoorbeeld op vakantie.

Voor zware computertaken als videobewerking heeft een eenvoudige Chromebook te weinig rekenkracht. Wie aan Windows-toepassingen is gewend, heeft op een Chromebook alleen toegang tot de online versies. Grote spellen die op een dvd staan, kunnen niet gedaan worden op de Chromebook.

Geeft u liever geen persoonlijke data aan Google, zoals documenten, foto's en video's? Dan is een gewone laptop met veel opslagruimte een betere keuze. U kunt dan alle bestanden op uw eigen computer bewaren en u bent niet afhankelijk van online Google-diensten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.