Alles over robotstofzuigers

Artikel

Ideaal, zo'n hulpje dat het stofzuigen makkelijker maakt. De robotstofzuiger kan veel, maar heeft ook beperkingen. Een kennismaking.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 23 jan 2023

Stofzuigerrobot

Een robotstofzuiger is in principe een zelfstandig rijdend autootje met stofzuigermond en een 'stofvak’. Stel het apparaat in om schoon te maken wanneer u wilt, of u nou thuis bent of niet. De goedkoopste stofzuigerrobots kosten een paar tientjes, de duurste meer dan duizend euro. Hoe meer zuigkracht, batterijduur en hoe slimmer het apparaat, hoe hoger de prijs.

De robotstofzuiger zal de normale stofzuiger voorlopig nog niet vervangen, alleen al omdat hij bijvoorbeeld de trap niet kan schoonmaken. Toch is het prettig als zo'n slim apparaat de vloer een beetje bijhoudt. Bijvoorbeeld als u dieren in huis hebt. 

Obstakels ontwijken

Gebruikers hebben geen omkijken naar een robotstofzuiger. Sommige modellen kunnen zo goed navigeren dat ze tafelpoten en kamerplanten kunnen ontwijken. Andere modellen botsen wel eens, maar veranderen dan gewoon van richting. Om over drempels of de randen van een vloerkleed heen te komen, hebben de stofzuigers ‘pootjes’. Bij een hoogteverschil kunnen ze zichzelf even omhoogduwen. Losliggende snoeren zijn daarentegen lastig voor ze om te ontwijken of overheen te rijden.  

Welke route volgt de robotstofzuiger?

Robotstofzuigers kunnen op verschillende manieren door een ruimte navigeren:

Willekeurige volgorde

Hierbij volgt de robotstofzuiger geen route. Hij gaat gewoon aan de slag en kan hij ergens niet langs, dan verandert hij van richting. Dit is niet de meest effectieve manier, want zo mist hij gemakkelijk plekken. Het zijn vaak budgetmodellen die zo schoonmaken.

Systematische schoonmaakroute

Bij een systematische route gaat de stofzuiger in banen de kamer door. Hij weet waar hij al geweest is en stopt als de taak volbracht is. Is de batterij halverwege leeg, dan gaat hij na het opladen verder waar hij gebleven was. De meeste stofzuigerrobots gebruiken tegenwoordig deze techniek.

Visueel 

De meest geavanceerde techniek op dit moment is de robotstofzuiger die door middel van een laser de ruimte in kaart brengt en onthoudt. Botsen doet hij niet meer. Er zijn er ook die in plaats van een laser een zogenaamde plafondcamera bovenop het apparaat gebruiken.

Soort vloer

De robotstofzuiger heeft zo z'n beperkingen. Een gladde vloer met een stuk laagpolig vloerkleed zuigen, is geen probleem. Maar de meeste modellen zijn niet geschikt voor grote stukken vloerkleed of hoogpolig tapijt. Daar zijn speciale stofzuigrobots voor met vaak een extra krachtige motor en meer zuigkracht. 

Bediening

De bediening verschilt ook sterk per apparaat. Vaak krijgen gebruikers er een afstandsbediening bij om het schoonmaakprogramma mee te kiezen. Steeds meer modellen zijn ‘slim’ en kunt u via wifi wifi Spreek uit als: wie-fie of waai-faai
Verzamelnaam voor draadloze verbindingen waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen. Dit is vaak beschikbaar bij iemand thuis of in openbare gelegenheden (gratis of tegen betaling). 
besturen met een app. Daarmee kunt u de stofzuigerrobot bijvoorbeeld vanaf werk of een vakantieadres bedienen. Met een app zijn de mogelijkheden vaak uitgebreider. U kunt bijvoorbeeld een tijdsschema instellen, zodat hij elke dag een andere kamer doet. Of een gebied afbakenen waar hij niet hoeft te komen. Vaak kunt u zo'n stofzuiger ook koppelen aan de smartspeaker, zodat u met de stem commando's kunt geven. 

Voor- en nadelen aan stofzuigerrobots

Voordelen:

  • Scheelt fysieke inspanning, u hoeft zelf minder vaak te stofzuigen.
  • Komt ook onder meubilair.

Nadelen:

  • Veel robotstofzuigers zijn rond, dat maakt hoekjes schoonmaken lastig.
  • Ze hebben vaak maar een klein reservoir voor vuil, dus u zult 'm vaak moeten legen.
  • Kan prijzig zijn.
  • De app van een robotstofzuiger verzamelt de informatie die u invoert en deelt die met de fabrikant. Sommige fabrikanten verkopen die gegevens door. Ook is de beveiliging van slimme apparaten soms niet op orde. Er is dus kans dat iemand in het systeem inbreekt. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Consumentenbond
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven