Menu Zoek

Alles over robotstofzuigers

Robotstofzuigers: een kennismaking
Ideaal, zo'n hulpje dat het stofzuigen makkelijker maakt. De robotstofzuiger kan veel, maar heeft ook beperkingen. Een kennismaking.

Een robotstofzuiger is in principe een zelfstandig rijdend autootje met stofzuigermond en een 'stofvak’. Stel het apparaat in om schoon te maken wanneer u wilt, of u nou thuis bent of niet. De goedkoopste stofzuigerrobots kosten een paar tientjes, de duurste meer dan duizend euro. Hoe meer zuigkracht, batterijduur en hoe slimmer het apparaat, hoe hoger de prijs.

De robotstofzuiger zal de normale stofzuiger voorlopig nog niet vervangen, alleen al omdat hij bijvoorbeeld de trap niet kan schoonmaken. Toch is het prettig als zo'n slim apparaat de vloer een beetje bijhoudt. Bijvoorbeeld als u dieren in huis hebt.

Gebruikers hebben geen omkijken naar een robotstofzuiger. Sommige modellen kunnen zo goed navigeren dat ze tafelpoten en kamerplanten kunnen ontwijken. Andere modellen botsen wel eens, maar veranderen dan gewoon van richting. Om over drempels of de randen van een vloerkleed heen te komen, hebben de stofzuigers ‘pootjes’. Bij een hoogteverschil kunnen ze zichzelf even omhoogduwen. Losliggende snoeren zijn daarentegen lastig voor ze om te ontwijken of overheen te rijden.

Robotstofzuigers kunnen op verschillende manieren door een ruimte navigeren:

Willekeurige volgorde

Hierbij volgt de robotstofzuiger geen route. Hij gaat gewoon aan de slag en kan hij ergens niet langs, dan verandert hij van richting. Dit is niet de meest effectieve manier, want zo mist hij gemakkelijk plekken. Het zijn vaak budgetmodellen die zo schoonmaken.

Systematische schoonmaakroute

Bij een systematische route gaat de stofzuiger in banen de kamer door. Hij weet waar hij al geweest is en stopt als de taak volbracht is. Is de batterij halverwege leeg, dan gaat hij na het opladen verder waar hij gebleven was. De meeste stofzuigerrobots gebruiken tegenwoordig deze techniek.

Visueel

De meest geavanceerde techniek op dit moment is de robotstofzuiger die door middel van een laser de ruimte in kaart brengt en onthoudt. Botsen doet hij niet meer. Er zijn er ook die in plaats van een laser een zogenaamde plafondcamera bovenop het apparaat gebruiken.

De robotstofzuiger heeft zo z'n beperkingen. Een gladde vloer met een stuk laagpolig vloerkleed zuigen, is geen probleem. Maar de meeste modellen zijn niet geschikt voor grote stukken vloerkleed of hoogpolig tapijt. Daar zijn speciale stofzuigrobots voor met vaak een extra krachtige motor en meer zuigkracht.

De bediening verschilt ook sterk per apparaat. Vaak krijgen gebruikers er een afstandsbediening bij om het schoonmaakprogramma mee te kiezen. Steeds meer modellen zijn ‘slim’ en kunt u via wifi besturen met een app. Daarmee kunt u de stofzuigerrobot bijvoorbeeld vanaf werk of een vakantieadres bedienen. Met een app zijn de mogelijkheden vaak uitgebreider. U kunt bijvoorbeeld een tijdsschema instellen, zodat hij elke dag een andere kamer doet. Of een gebied afbakenen waar hij niet hoeft te komen. Vaak kunt u zo'n stofzuiger ook koppelen aan de smartspeaker, zodat u met de stem commando's kunt geven.

Voordelen:

 • Scheelt fysieke inspanning, u hoeft zelf minder vaak te stofzuigen.
 • Komt ook onder meubilair.

Nadelen:

 • Veel robotstofzuigers zijn rond, dat maakt hoekjes schoonmaken lastig.
 • Ze hebben vaak maar een klein reservoir voor vuil, dus u zult 'm vaak moeten legen.
 • Kan prijzig zijn.
 • De app van een robotstofzuiger verzamelt de informatie die u invoert en deelt die met de fabrikant. Sommige fabrikanten verkopen die gegevens door. Ook is de beveiliging van slimme apparaten soms niet op orde. Er is dus kans dat iemand in het systeem inbreekt. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Consumentenbond.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.