SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Beginnen met internet

Op internet is een enorm grote schat aan informatie te vinden over elk denkbaar onderwerp. Internet bestaat uit miljarden websites, die doorgaans weer bestaan uit meerdere pagina’s. Vrijwel elk westers bedrijf of instelling heeft een website, net als veel particulieren. Wat is internet, hoe gebruikt u het en waar moet u op letten?

Internet is de naam voor een enorm netwerk van aan elkaar verbonden computers. Op die computers staan websites opgeslagen, die via de andere computers in het netwerk te bekijken zijn. Een website is een soort digitaal 'document' waarop allerlei informatie is te vinden. Dat kunnen teksten, foto's, filmpjes, spelletjes, fora en nog veel meer zijn.
Er bestaan miljarden websites van bedrijven, personen en instellingen uit de hele wereld. Alle websites hebben een unieke naam, het internetadres. Dat begint meestal met 'www' dan volgt een naam en tot slot een (land)code.
Het internetadres van SeniorWeb is www.seniorweb.nl . Als u het internetadres intypt in uw internetprogramma, dan wordt de bijbehorende website geopend. De meeste websites hebben meerdere pagina's om te bezoeken. Deze worden meestal geordend op een logische manier. Via de startpagina van een website, de zogenoemde homepage, kunt u alle onderliggende pagina's bezoeken. Daarvoor hoeft u niets in te typen: u kunt knoppen en verwijzingen ( hyperlinks ) op de pagina aanklikken met de muis, dan wordt de volgende pagina geopend.
Omdat er zoveel verschillende websites zijn, gebruiken de meeste mensen 'zoekmachines' om websites te vinden. De bekendste zoekmachine is Google (te vinden op het internetadres www.google.nl ). Als u Google bezoekt, kunt u trefwoorden intypen. Google maakt dan een lijst met websites die u mogelijk zoekt.
Er zijn ook veel 'bekende websites', waar mensen geregeld over praten. Denk aan Marktplaats, een bekende site om artikelen te kopen en verkopen. Als men het heeft over 'Marktplaats', dan bedoelt men de website www.marktplaats.nl .
Om te kunnen internetten, hebt u een computer nodig, een internetverbinding, een computermuis en een internetprogramma (ook wel browser  genoemd). Het meest gebruikte internetprogramma is Internet Explorer van Microsoft. Dit programma is op vrijwel elke computer aanwezig. Zodra u uw internetprogramma start, zal er boven in beeld een witte balk staan. Die heet de adresbalk. Daarin kunt u een internetadres intypen. Typ het internetadres (bijvoorbeeld www.seniorweb.nl) en druk op de Enter-toets op het toetsenbord om de betreffende website te openen.
Internetten is een leuke bezigheid waaraan u veel plezier kunt beleven. Als beginnende internetter moet u wel wat zaken in de gaten houden. Het kan zijn dat u tijdens uw zoektochten op het web, websites tegenkomt waarbij er ineens kleine vensters openspringen met daarin de zorgwekkende boodschap dat er virussen of ander gespuis op uw computer staan. Of er wordt gezegd dat u een groot geldbedrag hebt gewonnen. Dit soort venstertjes moet u altijd negeren, het is een vorm van internetcriminaliteit. Criminelen proberen u voor de gek te houden met dit soort misleidende boodschappen.
Ook kan het zijn dat u oproepen tegenkomt met de melding dat u dringend een programma moet installeren om verder te kunnen internetten. Ook hieraan moet u geen gehoor geven. Vraag een meer gevorderde internetter eventueel om advies. Verder worden er op steeds meer websites gevraagd om een e-mailadres , bijvoorbeeld als u meedoet aan wedstrijden. Hiervoor kunt u het best een anoniem e-mailadres gebruiken in plaats van die van uw provider. Een anoniem mailadres kunt u aanmaken via www.outlook.com of www.gmail.com . Wees sowieso voorzichtig op internet en geef alleen uw persoonlijke gegevens als u zeker weet dat het een betrouwbare website is.
Internetten is iets wat u het beste kunt ervaren door het veel te doen. Als u de website van SeniorWeb geregeld bezoekt, komt u allerlei tips tegen over websites die de moeite waard zijn en artikelen over het gebruik van internet. Een andere handige manier om nieuwe websites te leren kennen, is het lezen van computertijdschriften en het bijhouden van websites zoals www.computeridee.nl . Daarnaast kunt u via websites die horen bij uw favoriete tijdschriften of televisieprogramma’s ook al een heel eind komen. Meestal worden de internetadressen vermeld in het betreffende blad of programma. Hebt u eenmaal een vast rijtje met websites die u regelmatig bezoekt, dan kunt u van daaruit weer verder internetten.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.