Menu Zoek

Bing Chat, de betere versie van ChatGPT

Bing Chat
Microsoft heeft een betere versie van ChatGPT ingebouwd in de webbrowser Edge. Bing Chat geeft antwoord op al uw vragen, in lopende tekst.

Bing is de zoekmachine van Microsoft. Het techbedrijf heeft er kortgeleden kunstmatige intelligentie aan toegevoegd in de vorm van een chatbot. Gebruikers hebben de keuze: de zoekmachine gebruiken zoals vroeger. Of vragen stellen aan de chatbot. Bing Chat is te vinden als een tabblad in Bing. Microsoft heeft in Windows Bing Chat aan de browser Edge toegevoegd.

Bing Chat is gratis toegankelijk voor iedereen. Daarmee is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots.

Een chatbot is een programma dat een gesprek nadoet. De gebruiker stelt een vraag of geeft een opdracht. De chatbot antwoordt. Hoe preciezer de vraag, hoe preciezer het antwoord. En je kunt een vervolgvraag stellen. De chatbot onthoudt wat hij heeft gezegd. Op die manier lijkt er een gesprek te ontstaan.

Misschien hebt u al eens gebruik gemaakt van een chatbot. Op sommige websites komt u namelijk een virtuele assistent tegen. Zoals de site van de politie, www.politie.nl. Rechtsonder staat een chatmogelijkheid. Klik erop en de virtuele assistent start. Hij heet Wout en geeft antwoord op uw vragen.

Bing Chat is ook een chatbot. Dat betekent dat hij vragen niet beantwoordt met een serie verwijzingen naar webpagina's, zoals Google, maar in de vorm van een geschreven gesprek.

Bing Chat geeft direct achtergrondinformatie, een recept voor een maaltijd, alle nummers op het Beatles-album Abbey Road of de laatst gespeelde wedstrijd van Ajax. We stelden (op 27 oktober) Bing Chat en Google de vraag: 'Wat was de laatste wedstrijd van Ajax?'. De zoekmachines reageerden zo:

Bing en Google

Zelf ervaren hoe Bing Chat werkt, is eenvoudig:
 • Ga naar Bing, https://www.bing.com/
 • Klik bovenaan op Chatten.
 • Onderaan staat 'Vraag me alles wat u wilt'. Daar start uw gesprek met Bing Chat. Stel een vraag. Bijvoorbeeld: 'Hoe heet de opa van de koning van Nederland?'.
 • Bing Chat schrijft een antwoord. Gebruikt u Bing Chat voor het eerst, dan moet u de gebruiksvoorwaarden accepteren. Klik op Doorgaan.
 • Onder het gegeven antwoord staan suggesties voor vervolgvragen. Mogelijk staat er: 'Wat is de volledige naam van Prins Bernhard?'. Klik daarop voor een antwoord.
 • Natuurlijk kunt u ook zelf een vervolgvraag intypen. Zoals, 'Laat me een foto zien van Bernhard met zijn vrouw, koningin Juliana.'

Op deze manier 'praat' u met Bing Chat. De chatbot heeft een dagelijkse limiet van vier vragen. Wie daarna verder wil chatten, moet inloggen met een Microsoft-account.

 • Klik rechtsboven op Aanmelden, en meld uzelf aan met e-mailadres en wachtwoord van uw Microsoft-account.
 • De pagina wordt ververst en u kunt verder met vragen stellen.

Let op: u begint opnieuw dus uw eerdere vragen zijn verdwenen. Maar er is nu geen limiet meer aan het aantal vragen.

Bij het gebruik van Bing Chat zijn een aantal dingen handig om te weten:

 • Wilt u een gesprek wissen, klik dan op Nieuw onderwerp. De eerder gegeven antwoorden worden gewist.
 • Bing geeft suggesties om het woord af te maken terwijl u typt. Klopt de suggestie, gebruik dan de Tab-toets. Het woord verschijnt en kunt verder met het volgende woord.
 • Bing Chat heeft drie gespreksstijlen, 'creatiever', 'gebalanceerder' en 'nauwkeuriger'. Interessant voor wie echt met de chatbot wil spelen, maar voor een doorsneegebruiker doen de verschillen er niet zoveel toe.

Microsoft heeft in een update van Windows 11 Bing Chat toegevoegd aan de browser Edge.

 • Start de browser Edge.
 • Klik op het icoon rechtsboven Bing Chat.
 • Een deelvenster klapt uit. Daarin dezelfde functies als hierboven besproken.

Gesprekken in Edge worden bewaard. Een belangrijk verschil met de online versie. Maak deze geschiedenis zichtbaar door bovenin te klikken op het klokicoon, direct onder 'Chatten'.

Een toepassing als Bing Chat zit niet toevallig in een browser van Microsoft. De maker van Windows steekt miljarden in OpenAI, het bedrijf achter de chatbot ChatGPT. Daarom mag Microsoft de techniek gebruiken in de eigen producten. Bing Chat is alweer een verbeterde versie van ChatGPT. Daarvan houdt de kennis op bij 1 januari 2022 en kun je niet zien waar de gevonden informatie vandaan komt. Bing Chat is altijd up-to-date en laat met aanklikbare noten zien wat de bronnen zijn. Verder is Bing Chat wat preciezer, doordat de zoekmachine de nieuwste techniek van OpenAI gebruikt.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.