Menu Zoek

Boodschappen doen via internet

Via internet boodschappen bestellenBij steeds meer supermarkten kunnen mensen ook online hun boodschappen doen. Klanten bestellen de gewenste artikelen via internet. De etenswaren worden thuisgebracht of kunnen worden opgehaald bij een ophaalpunt.

Boodschappen doen via internet is steeds normaler geworden. Het marktaandeel van de digitale koopjes groeit jaar na jaar. Dat is op twee manieren te verklaren: enerzijds gaat bestellen steeds gemakkelijker, anderzijds is er steeds meer aanbod. Albert Heijn en Jumbo zijn twee bekende aanbieders. Maar ook de digitale supermarkt Picnic is actief met het rondbrengen van boodschappen. Andere supermarkten zoals Plus, Dekamarkt en Spar hebben ook bezorgdiensten voor de boodschappen.

Albert Heijn bezorgt artikelen uit het assortiment van de eigen supermarkten, Etos en Gall & Gall. Het minimale bestelbedrag is 50 euro. Het is ook mogelijk om de artikelen op te halen bij een AH Pick Up Point. Daarvoor geldt het minimumbedrag van 40 euro. Om te kunnen bestellen, moet u de eerste keer een profiel aanmaken en daarna ermee inloggen. Bestellen kan via de site of de app van Albert Heijn.

Hoeveel kost het?
Thuis laten bezorgen is mogelijk vanaf 2,50 euro. Tijdens het bestellen kunt u kiezen wanneer de boodschappen kunnen komen. U ziet meteen de kosten. Er zijn vaak acties waarbij de bezorging gratis is. De bezorgdienst is in grote delen van Nederland actief, op de site staat een postcodecheck om te controleren of het ook op uw adres mogelijk is. U betaalt met de pinpas tijdens het afleveren of tijdens het ophalen bij een Pick Up Point. Dat is trouwens niet gratis: u betaalt voor ophalen minimaal 2 euro servicekosten. Er zijn 52 ophaalpunten op dit moment. Albert Heijn levert de boodschappen in kratten (hiervoor betaalt u een borg). Lees hier hoe online bestellen werkt.

De bezorgdienst van Albert Heijn.

Als tweede grote supermarkt is Jumbo begonnen met het thuisbezorgen en laten ophalen van boodschappen. Bij Jumbo is alleen het eigen assortiment verkrijgbaar. Sterkedrank wordt online niet verkocht, daarvoor moeten klanten naar de fysieke winkel. Net als bij Albert Heijn zijn er bezorgers actief in een groot deel van het land. Daarnaast zijn er in tientallen winkels Pick Up Points waar u de boodschappen kunt ophalen. Bestellen van boodschappen doet u via de site of de app van Jumbo.

Hoeveel kost het?
De prijs voor het thuis laten bezorgen van de boodschappen verschilt per bezorgmoment. Er zijn geregeld acties waarbij het bezorgen gratis is bij het bestellen van een actie-artikel. Wie zelf boodschappen gaat ophalen, is meestal iets goedkoper uit. De bijdrage hangt ook af van het gewenste moment van ophalen. Net als Albert Heijn rekent Jumbo een borg voor de kratten waarin de boodschappen zijn verpakt. Lees hier hoe online bestellen werkt.

De bezorger van Jumbo.

Een andere speler op de markt voor online boodschappen is Picnic. Dit bedrijf heeft geen eigen winkels en bezorgt de boodschappen direct vanuit het magazijn. Bestellen kan alleen via de app. Het bedrijf begon met bezorgen in Amersfoort, maar levert ondertussen in 120 plaatsen. Maandelijks komen daar nog nieuwe plaatsen bij.

Hoeveel kost het?
Bestellingen worden gratis geleverd door Picnic. Het bedrijf stelt altijd de laagste prijs voor producten te rekenen. De app is voorzien van een 'radar' waardoor klanten kunnen zien wanneer de bezorger komt. Betalen gaat ook via de app.

Zo'n tweehonderd supermarkten van Plus bieden de mogelijkheid tot bezorging van boodschappen aan. Op de site kunt u aan de hand van een postcodecheck controleren of uw supermarkt dit ook al doet. Het minimale bestelbedrag is 25 euro. Als u de boodschappen liever zelf ophaalt bij een van de Ophaalpunten, is er geen minimaal bestelbedrag. Bestellen gaat via de site van Plus of via de app, al is daar maar weinig aandacht voor op de site. Het assortiment aan artikelen is minder groot dan bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Er is in beperkte mate sterkedrank te koop.

Hoeveel kost het?
Plus rekent 6 euro aan bezorgkosten. Wie de boodschappen extra snel in huis wil hebben, kan voor 2,50 euro extra de Express-bezorgdienst gebruiken. Betalen gaat via de pinpas tijdens de aflevering van de boodschappen. Ophalen van de boodschappen kost 2,50 euro. Ook hiervoor is er een Express-variant voor wederom 2,50 euro.

Steeds meer andere supermarkten beginnen op kleine of grotere schaal ook bezorgdiensten. Zo hebben honderdtwintig SPAR-winkels een bestelsite. De goederen worden daarbij vanuit de winkel geleverd, en niet zoals bij Albert Heijn vanuit een distributiecentrum. Biologische supermarkt Ekoplaza heeft ook een bezorgdienst. Lidl heeft een webshop, maar daar worden geen etenswaren verkocht. U vindt er non-foodartikelen die vanuit Duitsland worden opgestuurd.

Online boodschappen doen heeft één belangrijk voordeel: gemak. Als u niet de deur uit wilt om boodschappen te doen, is ze laten bezorgen handig. Er staan wel wat nadelen tegenover: u moet thuis zijn om de boodschappen aan te nemen en er worden soms flinke bezorgkosten gerekend. In drukke perioden is bezorging wellicht niet beschikbaar op de momenten die u uitkomen. Ook doet u 'zakelijker' boodschappen via internet of de app. Op uw gemak rondkijken in de supermarkt is toch iets heel anders dan online aanklikken wat u wilt hebben. Of online boodschappen doen wat voor u is, is dus een persoonlijke keuze.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.