U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Boodschappen doen via internet

Artikel

Bij steeds meer supermarkten kunnen mensen ook online hun boodschappen doen. De etenswaren worden thuisgebracht of kunnen worden opgehaald bij een ophaalpunt.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
3,9 / 5 (36 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 29 mei 2024

Aanbod online supermarkten

Boodschappen doen via internet is steeds normaler geworden. Het marktaandeel van de digitale koopjes groeit jaar na jaar. Dat is op twee manieren te verklaren: enerzijds gaat bestellen steeds gemakkelijker, anderzijds is er steeds meer aanbod. Albert Heijn en Jumbo zijn twee bekende aanbieders. Maar ook de digitale supermarkt Picnic is actief met het rondbrengen van boodschappen. Andere supermarkten zoals Plus, Dekamarkt en Spar hebben ook bezorgdiensten voor de boodschappen.

Albert Heijn

Albert Heijn bezorgt artikelen uit het assortiment van de eigen supermarkten, Etos en Gall & Gall. Het minimale bestelbedrag is 50 euro. Het is ook mogelijk om de artikelen op te halen bij een AH Pick Up Point. Daarvoor geldt het minimumbedrag van 40 euro. Om te kunnen bestellen, moet u de eerste keer een profiel aanmaken en daarna ermee inloggen. Bestellen kan via de site of de app van Albert Heijn.

Hoeveel kost het?
Thuis laten bezorgen is mogelijk vanaf 1,70 euro. Tijdens het bestellen kunt u kiezen wanneer de boodschappen kunnen komen. U ziet meteen de kosten. Er zijn vaak acties waarbij de bezorging gratis is. De bezorgdienst is in grote delen van Nederland actief, op de site staat een postcodecheck om te controleren of het ook op uw adres mogelijk is. U betaalt met de digitale pinpas tijdens het afleveren of tijdens het ophalen bij een Pick Up Point. Dat is trouwens niet gratis: u betaalt voor ophalen 1,95 euro servicekosten. Er zijn 52 ophaalpunten op dit moment. Albert Heijn levert de boodschappen in kratten (hiervoor betaalt u een borg). 

De bezorgdienst van Albert Heijn.

Jumbo

Als tweede grote supermarkt is Jumbo begonnen met het thuisbezorgen en laten ophalen van boodschappen. Bij Jumbo is alleen het eigen assortiment verkrijgbaar. Sterkedrank wordt online niet verkocht, daarvoor moeten klanten naar de fysieke winkel. Net als bij Albert Heijn zijn er bezorgers actief in een groot deel van het land. Daarnaast zijn er in tientallen winkels Pick Up Points waar u de boodschappen kunt ophalen. Bestellen van boodschappen doet u via de site of de app van Jumbo.

Hoeveel kost het?
De prijs voor het thuis laten bezorgen van de boodschappen verschilt per bezorgmoment. Er zijn geregeld acties waarbij het bezorgen gratis is bij het bestellen van een actie-artikel. Wie zelf boodschappen gaat ophalen, is meestal iets goedkoper uit. De bijdrage hangt ook af van het gewenste moment van ophalen. Net als Albert Heijn rekent Jumbo een borg voor de kratten waarin de boodschappen zijn verpakt.

De bezorger van Jumbo.

Picnic

Een andere speler op de markt voor online boodschappen is Picnic. Dit bedrijf heeft geen eigen winkels en bezorgt de boodschappen direct vanuit het magazijn. Bestellen kan alleen via de app. Het bedrijf begon met bezorgen in Amersfoort, maar levert ondertussen in 120 plaatsen. Maandelijks komen daar nog nieuwe plaatsen bij.

Hoeveel kost het?
Bestellingen worden gratis geleverd door Picnic. Het bedrijf stelt altijd de laagste prijs voor producten te rekenen. De app is voorzien van een 'radar' waardoor klanten kunnen zien wanneer de bezorger komt. Betalen gaat ook via de app.

Plus

Zo'n tweehonderd supermarkten van Plus bieden de mogelijkheid tot bezorging van boodschappen aan. Op de site kunt u aan de hand van een postcodecheck controleren of uw supermarkt dit ook al doet. Het minimale bestelbedrag is 25 euro. Als u de boodschappen liever zelf ophaalt bij een van de Ophaalpunten, is er geen minimaal bestelbedrag. Bestellen gaat via de site van Plus of via de app, al is daar maar weinig aandacht voor op de site. Het assortiment aan artikelen is minder groot dan bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Er is in beperkte mate sterkedrank te koop.

Hoeveel kost het?
Plus rekent 6 euro aan bezorgkosten. Wie de boodschappen extra snel in huis wil hebben, kan voor 2,50 euro extra de Express-bezorgdienst gebruiken. Betalen gaat via de pinpas tijdens de aflevering van de boodschappen. Ophalen van de boodschappen kost 2,50 euro. Ook hiervoor is er een Express-variant voor wederom 2,50 euro.

Andere supermarkten

Steeds meer andere supermarkten beginnen op kleine of grotere schaal ook bezorgdiensten. Zo hebben honderdtwintig SPAR-winkels een bestelsite. De goederen worden daarbij vanuit de winkel geleverd, en niet zoals bij Albert Heijn vanuit een distributiecentrum. Biologische supermarkt Ekoplaza heeft ook een bezorgdienst. Lidl heeft een webshop, maar daar worden geen etenswaren verkocht. U vindt er non-foodartikelen die vanuit Duitsland worden opgestuurd.

Voor- en nadelen online boodschappen doen

Online boodschappen doen heeft één belangrijk voordeel: gemak. Als u niet de deur uit wilt om boodschappen te doen, is ze laten bezorgen handig. Er staan wel wat nadelen tegenover: u moet thuis zijn om de boodschappen aan te nemen en er worden soms flinke bezorgkosten gerekend. In drukke perioden is bezorging wellicht niet beschikbaar op de momenten die u uitkomen. Ook doet u 'zakelijker' boodschappen via internet of de app. Op uw gemak rondkijken in de supermarkt is toch iets heel anders dan online aanklikken wat u wilt hebben. Of online boodschappen doen wat voor u is, is dus een persoonlijke keuze.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven